Az ember által lakott területek közül Ausztrália az utolsóként megismert kontinens. Első elnevezése még a holland Willem Janszoontól származik, aki Új-Hollandiának keresztelte az általa felfedezett területet. Ptolemaiosz óta úgy tartották, hogy a déli féltekén is lennie kell egy hatalmas szárazulatnak, de arra az újkori hajózók viszonylag korán rájöttek, hogy a térségben talált kisebb-nagyobb szigetek és szigetvilágok – Salamon-szigetek, Fűszer-szigetek, Fülöp-szigetek stb. – nem ennek az elképzelt szárazulatnak a részei. A kontinens nevét első körbehajózójának, Matthew Flinders kapitánynak köszönheti, ő említette először Terra Australis Incognita-ként, majd ahogy teltek-múltak az évek, az incognita – ismeretlen – jelző lekopott róla, s maradt csupán Ausztrália.
Ausztrália sok érdekességgel büszkélkedhet: őslakói gyakorlatilag évezredeken keresztül nem mutattak semmi fejlődést; állat- és növényvilága – a Pangeáról való korai leválása és elszigeteltsége miatt – teljesen egyedi, előbbit elsősorban az erszényes, utóbbit leginkább az eukaliptusz fajok jellemzik. Bizonyos területei földtanilag a legősibbek közé tartoznak, s egykoron itt húzódott Földünk legmagasabb hegysége is
Feltárása, belsejének felkutatása számos életet követelt, s több évszázadon átívelő hosszú folyamat volt…
Elter Károly előadásában erről a teljesen egyedi állat- és növényvilággal rendelkező kontinensről tudhatunk meg érdekességeket.


Belépő: 1000 Ft

Időpont: 2023. december 13. szerda 19:00
Helyszín: MáraiKult (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)


Rendezvényünkön kép- és hangfelvétel készülhet, melyet weboldalunkon és közösségi média felületeinken is felhasználhatunk!

Facebook esemény