A kognitív terápiák harmadik hullámához tartozó metakognitív és mindfulness módszerek főként a krónikus és rekurrens állapotok kezelésére fókuszálnak, azokra a gondolkodási folyamatokra (rumináció, aggodalmaskodás), amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarok fennmaradásában és meghatározzák a visszaesést is.

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia (Wells, 1994) hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében. Jó klinikai tapasztalatok  vannak nemcsak a hipochondriasis és a krónikus kényszerbetegségek kezelésében alkalmazott metakognitív módszerekkel kapcsolatosan de a szomatizációs kórképek kezelésében is egyre jobb  eredmények születnek, de ezeket a módszereket nemcsak a klinikai súlyosságú zavarok kezelésében hanem minden olyan esetben lehet alkalmazni ahol a ruminációnak és aggodalmaskodásnak nagy szerepe van a pszichés distressz fennmaradásában.

Az utóbbi években a szkizofréniával kapcsolatos klinikai pszichológiai kutatások megalapozták a metakognitív tréning (Moritz, 2004, Fekete és mtsai, 2015) bevezetését a szkizofrénia kiegészítő terápiájaként. Ennek célja azoknak a gondolkodásbeli torzításoknak a korrekciója (elhamarkodott következtetés, monokauzális attribúció, kognitív merevség), amelyek szerepet játszanak a pszichózisok kialakulásában és fenntartásában, valamint a szociális kogníció (empátia, mentalizáció) deficitjeinek fejlesztése. Újabban a metakognitív tréninget a borderline személyiségzavar kezelésében is eredményesen alkalmazzák (Schilling, Moritz, 2015), és megalkották a depresszió (Jelinek, Moritz, 2015) és a kényszerbetegség (Hauschildt, Moritz, 2016) kezelésére szolgáló metakognitív tréningeket.

A képzésre olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik a pszichoterápiás helyzet és kommunikáció alapfogalmaival tisztában vannak, ismerik az alapvető kognitív viselkedésterápiás módszereket (szocializálás, gondolatnapló, átstrukturálás).

Órarend:

Péntek

10.00 – 11.30 (2 óra): A metakognitív szemlélet – előadás
11.45 – 13.15 (2 óra): A rekurrens depresszió metakognitív terápiája – előadás
14.00 – 15.30 (2 óra): A szorongásos zavarok metakognitív terápiája – előadás + gyakorlat
15.45 – 17.15 (2 óra): Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban1. – gyakorlat

Szombat

9.00 – 10.30 (2 óra): A kényszerbetegség metakognitív terápiája – előadás + gyakorlat
10.45 – 12.15 (2 óra): Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban 2. – gyakorlat
13.00 – 14.30 (2 óra): Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében – előadás
14.45 – 16.15 (2 óra): Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében – gyakorlat

A TANFOLYAM HELYSZÍNE
Kognitív és Sématerápiás Központ
1083 Budapest, Baross utca 119/a.

Amennyiben a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a személyes részvételt, a tanfolyamot ONLINE formában bonyolítjuk le.

TANFOLYAM IDŐPONTJA
2021. szeptember 10-11.

A TANFOLYAM VEZETŐJE
Ajtay Gyöngyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Jelentkezése a részvételi díj befizetésével kerül véglegesítésre.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
2021. augusztus 31.

Kérjük, töltse ki ITT a jelentkezési lapot.

A képzést min. 10 fő jelentkezése esetén indítjuk el, a résztvevők max. létszáma 25 fő.

Amennyiben további kérdése van a workshoppal kapcsolatban, kérjük, keresse Veress Alettát a +36 1 781 6889 telefonszámon, vagy a titkarsag@vikote.hu e-mail címen.

Photo by Gerd Altmann from Pixabay