György Péter esztéta és Ekler Dezső építész beszélgetnek a Bauhaus magyarországi építészeti hatásairól és a szocializmus szolgálatába állított építészetnek és a modernizmusnak hátat fordító Makovecz Imréről.

A Bauhaus mint mozgalom a világ egészére hatott, és hatalmas társadalmi változásokat indított el, a funkcionalizmus jelszavát zászlajára tűző újszerű látásmód és az ipari modernizmus mégis megosztóvá vált.

Magyarországon a szocializmusban a Bauhasból groteszk építészeti szörnyekként emelték sorra a panelházakat, amelyek lakást adtak ugyan a rászorulóknak, de otthont nem. A házgyári lakótelepek otthontalanságára válaszul született meg a Rudolf Steiner gondolatvilágában gyökerező makoveczi ideológia, amely a modernség tagadásán alapult, és a hagyományos anyagokhoz, betonhoz, fához, a hagyományos funkcióhoz való visszatérést hirdette. De visszakanyarodhatunk-e a hagyományokhoz? Eleget tud-e tenni a modern társadalmi elvárásoknak az organikus építészet? Lehet-e az emberi test formáit lefordítani az építészet nyelvére?                                   

A beszélgetés október 29-én 18.00 órakor kezdődik, a moderátor Kőrösi Boglárka.

A belépőjegy 1000 Ft.