A Hasszán aga felesége nem egyszerűen a Balkán egyik legrégebbi balladája, nem egyszerűen archetípus ‒ mindenkié, aki tiszteli a törvényeket, azok szerint él, beléjük törődik, alkalmazkodik hozzájuk, akkor is, ha pórul jár, mert képtelen elfogadni, hogy a törvények attól függően változnak, hogy kinek hogy felelnek meg. Ez az a „miért”, ami Hasszán aga hitvesének a „fejében dörömböl”, és biztos mindannyiunk fejében dörömböl, aki szembetalálja magát a társadalom abszurditásával, amelyben az „erősebb kutya” törvénye uralkodik.
Ha úgy nézünk rá, mint egy punk lázadóra, Hasszán aga felesége valóban gyengének tűnik. Az ellenállása, ha van is – minimális. Nem tér le a kijelölt útról, akkor sem, ha az hirtelen és tőle függetlenül irányt vált. Ő behódol. Elfogadja a ráerőltetett formákat. Akkor is, ha nem is érti őket.
Ám mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy végig hű marad az elveihez. Továbbra is tiszteli a törvényeket, amelyek szerint élnie kell, akkor is, ha már senki más nem tartja be őket, akkor is, ha megváltoznak. Ez pedig semmiképp nem gyengeség.
A szégyen-jelenségre, amit mindig boncolgatnak a Hasszán aga asszonyával kapcsolatban, a szenvedést okozó szégyenre tekinthetünk e perspektívából is – a berögződött értékek, a társadalmi elvárások, a törvény, a nevelés, az idomítás perspektívájából.
Hogy lehet együtt élni azzal, hogy többet nem hihetsz abban, amiben eddig hittél? Hogyan törölheted ki a múltat és kezdhetsz mindent elölről? A mai társadalmat nézve: könnyen. A gerinc roppan akkor is, ha ordítasz, lázadsz, és akkor is, ha szép csendben, a törvények szerint élsz.

Béres Mártát Hasszán aga felesége szerepének megformálásáért az évad végén jelölték a Pataki Gyűrű-díjra, a vajdasági magyar színházak legjobb színészi alakításának járó szakmai elismerésre.

Szereplők:
Hasszán aga felesége: Béres Márta, m. v.
Hasszán aga: Huszta Dániel
Pintorović bég: Mészáros Árpád
Hasszán aga anyja: Figura Terézia
Pintorović bég anyja: Banka Lívia
Juszuf: Német Attila
Szuljo: Pongó Gábor
Huszo: Sirmer Zoltán
Musza: Gombos Dániel
Ahmed: Ozsvár Róbert, m. v.

Díszlet: Urbán András, m. v.
Jelmez: Milica Grbić Komazec, m.v.
Zeneszerző: Irena Popović Dragović, m.v.
Dramaturg: Vedrana Božinović, m.v.
A rendező munkatársa, fordító: Lénárd Róbert
Rendező: Urbán András, m. v.

A szegedi THEALTER fesztivál programja (2018. augusztus 3-11.)