Udvaros Dorottya önálló estje


Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.


Decemberben az a megtiszteltetés ér minket, hogy hozzánk érkezik a művésznő önálló estjével, egy felolvasószínházzal Ady Endre és Pilinszky János műveiből. Emeljük együtt az ünnepi hangulatot, tegyük még varázslatosabbá a várakozást ezen a különleges estén az Escargo Szobaszínházban! 


Pilinszky János: Vallomás Adyról

"Ady ébresztett rá a költészet értelmére tizennégy éves koromban. Mégis tökéletesen megértem, miért hanyatlott napjainkban költészete iránti szeretetünk, lelkesedésünk."


Ady helye a világirodalomban? Sajnos, Adyt fordítani szinte lehetetlen. Költészete főként nyelvi és képi szuggesztiókból él, ami sehogy se tűri meg a fordítás - minden fordítás nélkülözhetetlen értelmező munkáját. Igaz, minden költői nyelv szimbolikus, nemcsak Adyé. De például József Attila szimbólumai valamiféle hyperkonkrétság szabatosságával hatnak - tökéletesen fotogének, hogy úgy mondjam, tehát fordíthatóak, előhívhatóak, átvihetőek bármelyik idegen nyelv képernyőjére.


Ady jövője? Az értékelésében mutatkozó apály - szerintem - előbb-utóbb eltűnik majd. Hiszen épp költészetének „királyi eleme” rendkívül gazdag, sokrétű, ha sokszor több is van benne - sajnos - a nietzscheánus, mint az evangéliumi királyságból.


Ady és a modernitás? Számomra - mindenek ellenére - döntően és végérvényesen Ady a

legjelentősebb modern magyar költő. Mint Baudelaire a franciáknál, ő az, aki Atlasz módjára

megfordította hátán a régi világot, mondhatnám úgy is, a régi magyar világot. Ilyen tettre csak

szuverén óriás vállalkozhatott. Hogy mások Európa modernebb törekvéseit közvetítették volna? Mit számít? Ady egy irodalomtörténeti pillanatban a glóbus ránk eső pontján magára vette és meg is fordította a világot. A többi irodalom. És többnyire csak irodalom már.

Hatása? Közvetlenül vagy közvetve szinte valamennyiünkben tovább él. Legnyilvánvalóbban Juhász Ferenc lírájában, aki Ady kozmikus sugallatait igyekszik lenyűgöző részletmunkákkal egy az egyhez arányban konkretizálni. (1969)


„A hallgatózó kert alól

a fa az űrbe szimatol,

a csend törékeny és üres,

a rét határokat keres.


Riadtan elszorul szived,

az út lapulva elsiet,

a rózsatő is ideges

mosollyal önmagába les:

távoli, kétes tájakon

készülődik a fájdalom.”


Olvas: Udvaros Dorottya

Összeállította és rendezi: Seres Tamás


Az előadásra jegyek vásárolhatóak különféle vacsoratállal:


A. Tatár beefsteak

Tatár beefsteakünkhöz most még több ízélményt kínálunk! A pirítós mellé friss lilahagyma, pikáns dioni mustár, zamatos vörösborecet és ropogós uborka társul. Emellett friss kapor és citrom leve is a rendelkezésére áll, hogy még izgalmasabbá tegye az étel ízvilágát. Engedje, hogy ezek a különleges kiegészítők új dimenziókat adjanak a klasszikus tatár beefsteak élvezetéhez!


B. Böllér Tál  

Örömmel mutatjuk be Böllér tálunkat, amely a legfrissebb téli disznóságok gazdag válogatását kínálja. A tálon helyet kapnak a legfinomabb sonkák, ropogós kolbászchips, ízletes májas, és a hagyományos töpörtyű, hogy csak néhányat említsünk. Mindez friss fűszerekkel és ízletes köretekkel tálalva, így Böllér tálunk igazi kulináris élményt nyújt, mely a színházi estét is felejthetetlenné varázsolja. Engedje, hogy ez a kiadós és ízletes étel melegséget és harmóniát hozzon az asztalára!


C. Zeller és Kelbimbó házi diójoghurt mártogatóssal  

Nehéz eldönteni erről a színkavalkádról, hogy köretről vagy salátáról van szó. Eláruljuk: mindkettőről. Ez az étel alapvetően tápláló salátának készült, amely a ropogós zeller és a friss kelbimbó tökéletes harmóniáját hozza el Önöknek. A házi készítésű diójoghurt nemcsak ínycsiklandó öntetként szolgál, hanem akár mártogatósnak is kiváló. Merüljön el ebben a gazdag ízvilágban, és hagyja, hogy a frissesség és a kreativitás elvarázsolja!


D. A Tapas Tál

Ha egy kulináris színházi élményt szeretnél a tányérodon, ahol minden falat egy új felvonás, akkor a Tapas tál az igazi vágyad!

Képzeld el a különféle kis falatokat: ínycsiklandó olívabogyók, füstölt sonka, sült paprika, egy kis érett sajt, és zamatos aszalt gyümölcsök. Minden egyes falat új világ! Nem mellesleg tökéletesen passzol egy pohár finom borhoz vagy hűsítő italhoz. Ideális választás az élményekre való hangolódásra!


A vacsoratálas jegyeket, az előadást megelőző nap, 16 óráig lehet megvásárolni.


Az előadás PLATINA Escargo Ajándékkártyával is látogatható, melynek érvényesítési szándékát kérjük előre jelezni szíveskedjenek felénk a következő elérhetőségek egyikén:


telefon: +3670/ 673-8845

e-mail: info@escfilm.hu


A jegyeket csak elővételben, a TIXA oldalán lehet megvásárolni. Az előadás helyszínén nincs lehetőség a jegyvásárlásra.