TEREMTS ÉS ÚJÍTS!

Tervezz újra, velünk!

A történelem során az újítókat nem mindig fogadta osztatlan elismerés.

Sőt, visszatekintve jól látható, hogy míg a statikus rendszerek főszereplői nem díjazzák igazán az innovációt, a mai, dinamikusan változó környezetünkben már ez lett az egyetlen megfelelő válaszreakció.  

De mi is ez a - hol ünnepelt, hol pedig üldözött - jelenség? És kikből lesznek innovátorok?

Meghatározása szerint az innováció egy ötlet és annak megvalósítása. Nem akármilyen ötletről beszélünk azonban - valamit megváltoztató, újratervező kreatív gondolatról van szó. Ráadásul egy olyanról, ami a gyakorlatba is átültethető, mert a megvalósításmentes kreativitás önmagában még nem jelent igazi újítást.

És miért oly fontos számunkra?

A minket körülvevő környezet leírásakor egyre gyakrabban hívjuk segítségül a VUCA betűszót. A katonaságtól kölcsönzött rövidítés a Volatile - Változékony, Uncertain - Bizonytalan, Complex - Összetett, Ambiguous - Ellentmondásos jelzőket összesíti. Jól mutatja, hogy olyan terepen kell helyt állnunk manapság, ahol a régi, bevált módszereket hátrahagyva kell nagyon rövid idő alatt új megoldásokat találnunk régi vagy új problémákra.

Mondani könnyű - de vajon csinálni is az?

TEDx eseményünkön e folyamat különböző aspektusaiba, az innovátorok tevékenységébe nyújtunk betekintést. Többek között arra keressük a választ:

●        Hogyan lehetséges az újratervezés?

●        Milyen környezet az, ami támogatja, és milyen az, amely hátráltatja az innovációt?

●        Milyen kudarcokon át vezet az út egy sikeres újítás megszületéséig?

●        Fejleszthető-e a kreatív gondolkodás?

●        Milyen innovatív megoldások fogalmazódnak meg legfontosabb problémáink kapcsán?

●        Mi a közösségek, hálózatok szerepe egy innovációs folyamatban?

●        Milyen kiemelt és rugalmas szerepet kell, hogy vállaljon az oktatás az innováció tervezés és megvalósítás szolgálatában?

●        S vajon milyen személyes folyamatokon mennek át azok, akiknek feltett szándékuk az újítás?

Meggyőződésünk, hogy az innováció - bár a műszaki iparágakban a legszembetűnőbb - mára széles körben elterjedt gyakorlattá vált. Felkutatjuk és bemutatjuk hát a legszélesebb területeken fellelhető innovatív újításokat, a technológia mellett hangsúlyt helyezve a művészetekre, a divatra és a humán tudományokra is. Hiszünk abban, hogy az innováció nem (csak) világmegváltás... mindennapjainkban is folyamatosan jelenlévő újításokat is szerepeltetünk majd a TEDxMETU színpadán. 

Csatlakozz hozzánk! Találkozzunk a TEDx METU 2020-on október 29-én!