Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segítéségével, a Színházi Kritikusok Céhének tagjai támogatásával a 2019/2020-as színházi évadban nagy színházi utazásra indulunk a Három Hollóban, 11 „állomáshelyet” érintve, hogy ne következhessen be Gobbi Hilda félelme: „A legijesztőbb, hogy lassan-lassan eltávoznak a tanúk. Elmennek, s magukkal viszik életünk egy-egy korszakát – homály fed bizonyos eseményeket, amiket már soha senkitől nem kérdezhetünk meg.” Mi most kérdezünk, sok előadásról, sok alkotót, sok tanút.

A Vígszínház kihagyhatatlan megálló. Az 1960-as 70-es években Várkonyi Zoltán, majd Horvai István „nagy társulatot” épített, legendás előadások születtek, művészóriások álltak a színpadon.

Egy fantasztikus színésznő, Ruttkai Éva alakjának a megidézésével elevenítjük fel a teátrum ’60-as és ’80-as évek közötti, „múlt századi” aranykorát. Három színházi estét szentelünk a Víg egy-egy előadásának, az OSZMI adattárában őrzött felvétel játszási jogát megszerezve, amit egy-egy este megnézünk mozivásznon.

 A vetítések után a Művésznő lányával, Gábor Júliával és minden este más, Ruttkai Évával együtt színpadon álló pályatárssal beszélgetünk az előadásról, a színházról és persze Ruttkai Éváról, s a Vígszínház nagyszerű, már az égi társulatot erősítő művészeiről. Halász Judit, Hegedűs D. Géza, Hernádi Judit, Valló Péter és Venczel Vera már megtisztelt azzal, hogy elfogadta felkérésünket. (Egy-egy estén két-három vendéggel számolunk.)  

Az előadások:

Ø  2019. december 28-án - Horvai István rendezésében Csehov: Ványa bácsijának máig legendás feldolgozása (1970) megmaradt első és második felvonását nézzük meg (Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Várkonyi Zoltán, Venczel Vera);

Ø  2020. február 22-én – Valló Péter rendezésében Peter Hacks: Lotte című monodrámáját (1977);

Ø  2020. június 13-án – újra egy Horvai István rendezés, Csehov: Sirály, 1982-ből (Ruttkai Éva, Darvas Iván, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Gálffi László).

Az első estén László Ferenc színikritikus beszélget a vendégekkel. Charlotte von Stein alakját és Goethet Gabnai Katalin színikritikussal fedezzük fel. Míg Trepljov színházába Stuber Andrea színikritikus kalauzol bennünket.

Elsősorban azt szeretnénk, hogy aki szereti és tiszteli Ruttkai Évát, a Vígszínház kedvelője, mindhárom estén velünk legyen, így bérletet kínálunk - árkedvezménnyel - az előadásokra. A megmaradt helyek előadásonként elérhetők lesznek, 2019. december 15. napja után.    

Helyszín: Három Holló Kávéház – Szalon - Színpad - Budapest, V. kerület, Szabad Sajtó u.1.

Időpont: 2019. december 28. 14.00 - 17.30 óra/ 2020. február 22. 14.00 - 17.00 óra/ 2020. június 13. 14.00 - 17.30 óra