MI EZ?

Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt. Ki építtetőként, ki kivitelezőként, ki kutatóként, oktatóként. 2017 nyarán  elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy együttes erővel megvizsgáljuk hol is tartunk most? A cél nem kisebb, mint a hazai és regionális vályogépítészet helyzetének feltárása és kortárs arcának bemutatása annak legmarkánsabb képviselőivel karöltve. Meghatározó szempontunk, hogy a vályogot, mint építőanyagot közelítsük meg, melynek létjogosultsága kell, hogy legyen napjaink építőiparában! Szeretnénk, ha a vályogra és az azt használó építészetre nem úgy tekintenénk, mint letűnt korok, letűnt építőanyagára, hanem ellenkezőleg: mint napjaink igényeinek legkiválóbb kortárs megoldására.

A Fesztiválunkra látogatók a következő kérdésekre kaphatnak választ?
- Mi az a vályog?
- Kik dolgoznak vályoggal ma Magyarországon és a Közép-európai régió országaiban?
- Hol tart ma a hazai vályogépítészet építésügyi szabályozása? Építhetünk vályogból?
- Hol kellene tartanunk? Mit tegyünk, hogy a vályogépítészet népszerűbb legyen?
- Mit történik Franciaországban, az európai vályogépítészet-kutatás egyik fellegvárában?
- Milyen vályogépítési technikák léteznek? Melyiket használjam?

KI SZERVEZI?

A REGIO EARTH Fesztivál, a vándorfesztivállá alakult Gyüttment Fesztivál “-1. elő-eseménye”. A Gyüttment Fesztivál - melyről részletes információ www.gyuttmentfesztival.hu oldalon érhető el - közreműködésével hívjuk életre REGIO EARTH Fesztivált, mely a jövőben szintén vándoresemény lesz, 2018-ban Temesváron (Erdély, Románia) kerül megrendezésre. Az esemény ötletgazdái és szervezői: a SÁRKOLLEKTÍVA csapata (Bakos Piroska, Bihari Ádám, Holczer Veronika, Medvey Boldizsár, Radev Gergő) és a TERRApia csapata (Alina Negru, Alessandro Serra) Az esemény legfőbb támogatói és szakmai partnerei: Bíró Árpád vályogépítő kézműves-mester; Gáspár János vályogfalépítő mester, vállalkozó; Etienne Samin vályogkutató építész; A Gyüttment Fesztivál; a Hegypásztor Kör egyesület; a Hagyományos Házépítő Kft.

MI FOG ITT TÖRTÉNNI?

A fesztiválon lendületes szakmai előadások és konzultációk mellett, gyakorlati műhelyfoglalkozások, 1:1-es léptékű építés és sok-sok vidámság várja a látogatókat. Mindezek mellett sort kerítünk egy széleskörű kerekasztal beszélgetésre ahol a magyarországi vályogos szakma helyzetét elemezzük aktív vályogos tervezőkkel, kivitelezőkkel és kutatókkal.
előadások
workshoppok
gyakrolatok
kerekasztalbeszélgetés
játék

NAPI PROGRAMBONTÁS

’17.08.19. szombat
8:00-tól érkezés
9:00-12:00 ELŐADÁSOK
12:00-14:00 ebédidő és KONZULTÁCIÓ
14:00-18:00 WORKSOPPOK és GYAKORLATOK - közte Etienne Samin (FR) elóadása
18:00-20:00 vacsoraidő
20:00-tól spontán KEREKASZTAL beszélgetések

’17.08.20. vasárnap
8:00-tól reggeli
9:00-11:00 ELŐADÁSOK
11:00-13:00 SZAKMAI KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS
13:00-14:00 ebédidő
14:00-18:00 WORKSOPPOK és GYAKORLATOK
18:00-20:00 vacsoraidő és SÁRKOLLEKTÍVA kerekasztalok
20:00-tól hazautazás