"Honnan tudjuk, hogy mikor lép be a gyermek a kamaszkorba és meddig fog az tartani? Hogyan alakul a család élete, ha a gyermek serdülő korba lépett? Hogyan is vannak a mai tinédzserek? Hogyan hat a serdülőkre, ami most a társadalmunkban történik? Milyen lehet most kamasznak lenni? Milyen kérdések foglalkoztatják őket? Mások-e a mostani kamaszok? Milyen hatással volt rájuk a COVID-19? Hogyan tudunk hozzájuk kapcsolódni és hogyan tudjuk a legmegfelelőbben támogatni őket? Ezekre és hasonló kérdésekre keresem a választ rövid áttekintő előadásomban.

 A tudomány az ifjúkort a gyermek és felnőttkor közötti átmenetként definiálja. A serdülőkort egyben normatív krízisnek is tekintjük, amiben a megújulás lehetősége is benne rejlik. Vekerdy Tamás például a kamaszkort a második születés korának nevezte.

A serdülő feladatai közé tartozik - a biológiai (idegrendszeri és hormonális) érés mellett - a szülőkről való leválás, az autonómia megszerzése, az identitás kialakítása, megszilárdítása és felvállalása. A szakirodalom szerint a kamaszkor 10 éves kortól 19 éves korig tart. Ezzel szemben viszont azt tapasztalhatjuk, hogy hamarabb kezdődik és később fejeződik be, mint néhány évtizede.

 A WHO becslései szerint (2021), világszerte a 10-19 évesek korosztályában 7-ből 1 (14%) kamasz tapasztal mentális egészségügyi problémákat.[1] Ez a tendencia azonban nem most kezdődött. Az iskolás korú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja (HBSC), 2014 és 2018 között, 45 országban 227 441 gyerek fizika és lelki egészségét, valamint társadalmi kapcsolatait vizsgálta. A megkérdezettek 11, 13 és 15 évesek voltak. Az eredmények jelentős romlást mutattak a legtöbb országban a serdülő korú gyerekek mentális egészségében.[2] Az iskolapszichológusi munkám során a már említett mentális egészségromlás mellett ugyanakkor pedig azt is tapasztalom, hogy egyre több fiatal szeretne és mer segítséget kérni.

 A beszélgetésen lehetőségünk lesz végignézni, hogy milyen segítségre is számíthat egy serdülő, illetve, hogy a szülei hogyan tudják őt ebben támogatni."

A gondolatébresztő előadást Fazekas Dóra pszichológus tartja, hogy aztán mindannyian bevonódva közösen elmélkedjünk, vitázzunk vagy épp egyetértsünk, de mindenképpen véleményt formáljunk.


Helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A rendezvényről fényképek készülnek.


Az egészségügyi készültségnek megfelelően, saját maga és mások egészségét figyelembe véve, arra kérünk mindenkit, hogy az eseményen saját felelősségére és csak akkor vegyen részt, ha teljesen egészséges.

A PszichoPont rendezvényeinek célja, hogy aktuális társadalmi jelenségek, problémák megbeszélésének, véleményezésének teret biztosítsunk. Az esteken elsőként, mintegy gondolatébresztés gyanánt, az adott témát, egy abban szakavatott pszichológus szemüvegén át megismerjük, majd moderált, játékos keretek közt lehetőséget biztosítunk, hogy minden résztvevő bevonódjon, véleményt nyilvánítson, kialakulhasson egy vita vagy épp egyetértés a témát illetően.


További információkért keressetek minket a www.pszichopont.hu weboldalon illetve kövessetek minket Instagramon.[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health
[2] https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2020/who-report-on-health-behaviours-of-1115-year-olds-in-europe-reveals-more-adolescents-are-reporting-mental-health-concerns