A Psycho Mutants egy meghatározó pécsi, zeneileg besorolhatatlan underground banda. Sokaknak meghatározóak a Kultiplexes, vagy a Gödör Klubos koncertjeik a budapesti underground élet legszebb napjaiból, a kétezres évek második feléből.

A mutánsok elsősorban koncertzenekar, fellépéseik során a legsötétebb hangulatoktól indulva a legbulizósabb rock'n'rollos táncokba viszik a közönségét, valahol a dark country és a pszichedelikus rock'n'roll között, mariachi hangulatokkal megspékelve, mintha egy sötét thriller filmzenéjét hallgatnánk.

A különleges felálláson és hangzáson túl – ami nagy részben a tangóharmonika és a trombita jelenlétének köszönhető – egyértelműen Karnics Zoli karizmája, és a szívekben rezonáló bass baryton orgánuma a zenekar fő attrakciója.

Az utóbbi években ritkán láthattuk őket Budapesten, pedig nem tűnt el a zenekar, csak sokkal többet tevékenykedett külföldön, mint itthon, bár szinte minden évben lehet őket látni a Szigeten és néhány hazai fesztiválon (Fekete Zaj, Ördögkatlan, Fishing on Orfű stb). 2015-ben, két francia kiadó közös gondozásában (Volvox/PIAS France) jelent meg utoljára albumuk, a 'Baby Burn', amit egy 3 hetes francia turnéval ünnepelt a zenekar. Francia zenei lapok (Rolling Stone, Les Inrocks, Telerama) egyhangú elismeréssel írtak a lemezről és a zenekarról, miközben a legigényesebb francia rádiók (FIP, Nova, Ouï FM) rotációban játszották a lemez nyitószámát, a No Herot, ami a francia független rádiók 19. legjátszottabb száma lett 2015 tavaszán.

Ezek után a kisebb (és itthon keveset említett) sikerek után lassan és szerényen folytatja az útját a zenekar. A 2017 végén, a Slice of Wax Records által bakeliten megjelent kislemezük a következő nagylemezükből ad ízelítőt, amiről pár új szám elhangzik majd végre élőben is.