Nők és művészet // Apolonia, Apolonia / 27 / Sisi koncert / Benedek Ágota

Rangos fesztiválok díjnyertes filmjeivel, közönségtalálkozóval, hiphop koncerttel és más kulturális programokkal várunk benneteket június utolsó szombatján Csopakon, a Plul Malom kertjében.

PROGRAM – 2023. június 24. (szombat)
17:00 Kapunyitás + vezetett túra a 700 éves csopaki malomban
18:00 Szorongásnapló: Benedek Ágota felolvasása
19:00 Sisi koncert
20:30 Filmvetítés: 27 (Buda Anna Flóra animációs rövidfilmje, 14 perc)
21:00 Magyarországi premiervetítés: Apolonia, Apolonia (dán dokumentumfilm, 116 perc)
23:00 Beszélgetés a film rendezőjével, Lea Globbal (magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk)

Szorongásnapló (Interjú a szerzővel: https://www.kulter.hu/2022/11/benedek-agota-interju)

Szorongani a horkolástól, a karácsonytól, a szabadban pisiléstől, a mammográfiától és Putyintól. Benedek Ágota második könyvében tulajdonképpen ott folytatja, ahol a karanténban abbahagyta: az aktuális parák mellett a múltból is felkapar dolgokat, és a jövő félelmeit is behozza. A jó hír azonban, hogy az orvosság egy könyvnek álcázott xanaxos dobozban érkezik, mert miközben Benedek Ágota írását olvassuk, olyan, mintha egy stand-up műsort néznénk, amely a legkeményebb és legdrámaibb témákat járja körül kíméletlen humorral, bátran.

Sisi (Ízelítő: https://youtu.be/ZFjw_Hh6TDQ)

2022 januárjában került ki Sisi első dala és homemade videóklipje a világhálóra, a „Yalla”, majd érkezett a Magyar Klipszemlén díjat is nyert „Kezeket fel”, a szójátékbajnok „MagasLow”, a melankolikusabb hangzású „Manifesto”, végül az old schoolos „Rappelj jobban”. Sisi zsigereiben van az előadóművészet, hamar kiderült az Akvárium Klub Lokálban tartott első fellépése során, hogy a dalírás, és a klipkészítés mellett a mikrofon és a színpad az első számú szenvedélye. Ennek fényében Sisi rengeteget koncertezik, és a magyar underground hip-hop világ egyik legfelkapottabb előadójává vált. Mindemellett a Spotify EQUAL kampány aktuális női arcává választották, és begyűjtött egy Fonogram nevezést az "Év felfedezettje" kategóriában, illetve az Artisjus Junior Alkotói Díját is bezsebelte. Tavasszal pedig megjelent első EP-je SISTEMATIIK címmel, és még idén várható az első nagylemeze.

27 (Trailer: https://youtu.be/IMuSYdcJZWY | A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.)

A 27 éves, önmagát kereső Alice még mindig a szüleivel él. A gyerekszoba négy fala fojtogatóan hat rá, ezért szélsőséges életmóddal kompenzál. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka után ittasan kerékpározik haza, amikor balesetet szenved, így tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

A francia-magyar koprodukcióban készült alkotás 2023-ban, a cannes-i filmfesztiválon a legjobb rövidfilm kategóriában megnyerte az Arany Pálma-díjat.

Országos premier: Apolonia, Apolonia (Trailer: https://youtu.be/IARMK6mwhHg | A filmet eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük.) A vetítés után vendégünk lesz a film rendezője, Lea Glob.

Amikor Lea Glob dán filmrendező 2009-ben először találkozott Apolonia Sokollal, úgy tűnt, hogy a lány regénybe illő életet él. A tehetséges Apolonia egy párizsi underground színházi csoportban született, és egy bohém művészközösségben nőtt fel. A húszas éveiben a Beaux-Arts de Paris-n, Európa egyik legrangosabb művészeti akadémiáján tanult festészetet. Az évek során Lea dokumentálta Apolonia útkeresését a művészvilágban, végigkövette a nőiesség gyötrelmeivel és örömeivel való szembesülését, valamint a szerelmi életében, a saját testével és az alkotómunkában vívott küzdelmeit. 13 évvel később – ebben a magával ragadó coming-of-age filmben – a két nő egymás életútjára reflektálva osztja meg tapasztalatait a művészetről, a szerelemről, az anyaságról, a szexualitásról, a női szerepekről és arról, hogyan lehet sikeresnek lenni egy olyan világban, amelyet a patriarchátus, a kapitalizmus és a háború ural, anélkül, hogy elveszítenénk önmagunkat.

A film Lea Glob első önálló egész estés dokumentumfilmje. Az egykori Nordic Talent győztes rendező 13 éven keresztül forgatott a dán és lengyel gyökerekkel rendelkező festőművésszel, Apolonia Sokollal, és barátaival például a Femen nevű feminista csoport egyik alapítójával, Oksana Shachkóval. Lea végigköveti a szereplői sorsának alakulását miközben saját élete is váratlan fordulatokat vesz. A film számos más nemzetközi elismerés mellett, 2022-ben elnyerte az International Documentary Film Festival Amsterdam legjobb filmnek járó díját.

JEGYVÁSÁRLÁS online (https://tixa.hu/pontcsopak) vagy a helyszínen készpénzzel/bankkártyával
Teljes árú jegy: 3.500 Ft
Nyugdíjas- és diákjegy: 3.000 Ft
5 hétvégés bérlet a Pont Csopak minden eseményére 2023-ban: 16.000 Ft

A Pont Csopak rendezvénysorozat további dátumai: 2023. július 22-23., 2023. augusztus 18-19., 2023. szeptember 9. Az egyes hétvégék részletes programját az esemény előtt 1 hónappal tesszük közzé a Tixán és a Facebookon.

Helyszín: 8229 Csopak, Kisfaludy u. 16. (Plul Malom)
Parkolás: Csonkatorony
Ezen az eseményünkön a részvételt 12 éven felülieknek ajánljuk.
Kutyabarát rendezvény vagyunk!

A programsorozat közönségszervezése a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információ: veszprembalaton2023.hu

Támogatóink: Nemzeti Filmintézet, Dán Királyság Magyarországi Nagykövetsége, Berill Kft.

Az ételekről a Fióka (https://fiokaetterem.hu), az italokról pedig a Majorka (http://www.majorka.hu) gondoskodik.