Népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zene

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.

A népi kultúra szellemisége legalább akkora hatással volt a magyar városi értelmiségre, mint a nyugat-európai kultúra bizonyos részei. A magyar kultúra észrevétlenül integrálja és mai napig használja mindkettőt. Az Ötödik évszak ennek az egyedülálló örökségnek méltó folytatója.

A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. A zenekar tagjai magas fokon művelik a népzenét, de ebben a felállásban az európaiságot a magyar gondolkodás szabadságával ötvözik. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Zenéjük a hagyomány kreatív megélésének egyfajta kifejezésmódja. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll  2018-ban alakult felállás mögött. A zenekar vezetője, ifj. Csoóri Sándor elismert zeneszerző, zenész, előadóművész, a Buda Folk Band alapító tagja. Kapcsolata a nép- és világzenével születése előttről datálódik, édesapja ugyanis a Muzsikás együttes alapító tagja.  A zenekar tagjai jól ismertek a hazai népzenei életből, organikus kapcsolatuk a népi kultúrához és a zenéhez közismert. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét. Weyer Balázs a 2019-es év kedvenc dalai közé választotta a zenekar egyik számát.

A zenekar tagjai:

Izabella Caussanel – ének

Ifj. Csoóri Sándor Sündi – ének, brácsa, hosszú nyakú tambura

Hegedüs Máté – hegedű

Zimber Ferenc – cimbalom

Szabó Csobán Gergő – ének, nagybőgő

Belépés a hatályos járványügyi szabályok szerint lehetséges. Jegyvásárlásra a tixa.hu oldalon, illetve korlátozott számban a helyszínen van mód. A koncert a Hangfonó zenei sorozat része.

Várjuk önöket szeretettel!