Okos(ító) kirándulás

TÉMA: A víz útja a föld alatt: az ürömi víznyelőtől a Csillaghegyi Ásványvíz Palackozóig 

Kültéri program a Föld Napja alkalmából, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében 

Útvonal: Budakalász – Üröm – Budapest Csillaghegy - Budakalász 

Vezetőink: Gerstenkorn András geológus és Durst Péter üzemvezető 
Maximum 28 fő jelentkezését várjuk.
 
PROGRAM:  
07.45-08.00 Gyülekező a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (BUDAKALÁSZ) parkolójában: 2011 Budakalász, Szentendrei út 9.  
08.00 Indulás Ürömre kisbusszal, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. 
Útvonal gyalogosan: Ürömi víznyelő – Csókavári kőfejtő – Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó Üzem. 

Ürömi víznyelő – A Pilis-hegységben ritka víznyelők egyike, mely eocén mészkőben keletkezett és egy – részben feltáratlan – barlangban folytatódik. Gerstenkorn András geológus tart helyszíni előadást.  

Csókavári kőfejtő – A Péter-hegyen található felhagyott kőbánya, melyből, akárcsak az Ürömi-víznyelőből, barlang (ill. barlangok) nyílnak; ezek a barlangok hévizek hatására, mészkőben alakultak ki. Gerstenkorn András geológus tart helyszíni előadást. 

Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó Üzem – A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő üzem a Csillaghegyi Árpád-fürdővel szemben található, és három bő hozamú kútból vételeznek 22-23 C fok hőmérsékletű ásványvizet. A természetes források vizét már az ősember és a rómaiak is használták és élvezték. Kirándulásunk záróprogramjaként Durst Péter üzemvezető fog kalauzolni minket az ásványvízüzemben, majd vetítéses előadáson mutatja be az üzem és a strand történetét. 

kb. 12.30-13.00 Visszautazás Csillaghegyről Budakalászra: egyénileg, HÉV-vel. 

Facebook esemény