James Tenney és Nikolaus Gerszewski művei a Giusto Kamarazenekar előadásában a Három Hollóban!
Az estet Triglav (Bertók Márton) nyitja, aki moduláris szintetizátoron improvizál: “Elektromos színzenék, generatív kertészet és hajtogatott hullámok az erdő mélyéről.”

Program:
James Tenney - For 12 Strings (Rising) - 1971, 6'
Nikolaus Gerszewski - Shape25 - 2019, 5'
Nikolaus Gerszewski - Solid rock - 2019, 8'
Nikolaus Gerszewski - Spike - 2019, 3'
Nikolaus Gerszewski - Lining - 2019, 24'
Nikolaus Gerszewski - Seam - 2019, 5'

“A 2019-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon bemutatott ’inert mass’ című darabom után a Giusto Kamarazenekar második alkalommal adja elő a zenéimet. Ezúttal az előadás nyitányaként James Tenney 'For 12 strings (Rising)' 1971-es folyamatkompozícióját választottam, részben saját munkáim történeti kontextusának megteremtése érdekében. Tenney (1934-2006) a Cage utáni időszak legfontosabb amerikai zeneszerzője 
- műveiben a hangzás, a maga anyagi jelenlétében véglegesen tárgyiasul. A 'zene' innentől már nem kérdés, maga a hangzás egyben a forma és a médium.
A 'For 12 strings (Rising)' a Shepard-skálán alapul. Ez a 1964-ben Roger Shepard kognitív tudós által felfedezett jelenség az örökké emelkedő glissando illúzióját hozza létre. A 'Shepard-skála' gyakorlatilag a 'Penrose-lépcsők' akusztikus párja. Utóbbi egy olyan lehetetlen tárgy, amelyet Lionel Sharples Penrose matematikus és fia, Roger fejlesztett ki 1958-ban, és amely végtelenül növekvő vagy csökkenő lépcsőket ábrázol; ez inspirálta MC Escher híres "Ascending and Decending" grafikáját is.
A Giusto Kamarazenekar 2004-ben alakult meg és alapvetően vonószenekarként működik. Azóta rendszeresen ad koncerteket Budapesten és országszerte egyaránt. A zenekar karmester nélkül játszik Litván Erika koncertmester, szólista vezetése alatt. Több kortárs mű ősbemutatója fűződik a zenekar nevéhez.”
- Nikolaus Gerszewski

belépő: 2000.-