NEM ÁLDOZAT, HANEM HŐS - A NEHÉZ GYEREKKOR ELŐNYEI

 

Időpont: 2017. November 13. Hétfő, 18:15

Helyszín: Lurdy Ház 1. emelet 

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

 

Sajnos nem minden gyermeket várnak szeretettel fogantatása pillanatától kezdve, nem jut mindenkire együtt érző, óvó apa és anya, harmonikus családi légkör, nincs mindenkinek gyerekszobája a szó fizikai és hétköznapi értelmében sem.

A gyermekkor meghatározza a személyiségfejlődést, kihat az önbizalom fejlődésre, és meghatározza, hogyan tudunk kötődni másokhoz és milyennek érzékeljük a körülöttünk lévő világot.

Érzelmi elhanyagolás, fizikai bántalmazás, szexuális abúzus, sokak osztályrésze volt. A gyermek kiszolgáltatott, sokszor nincs is arról tudása, hogy mindez nem kell, hogy így legyen, hogy lehet élni másképp is.

Egy kiszolgáltatott kisgyereknek mégis milyen eszköze lehet arra, hogy kikeveredjen a neki szánt sorsból, hogy épen megőrizhesse személyiségének integritását, kibontakoztathassa a benne rejlő potenciált és bízni tudjon a körülötte lévő emberekben?

Az énvédő mechanizmusok, a megküzdés és a rezíliencia, vagyis lelki ellenállóképesség olyan pszichológiai fogalmak, melyek segíthetnek megérteni, hogy egy fizikailag, érzelmileg nélkülözést elszenvedő kisgyerekből hogyan válhat mégis sikeres, boldog felnőtt, gondoskodó szülő, szerető társ:

Melyek lehetnek azok a védőfaktorok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy elhanyagolást, vagy traumát elszenvedő emberek ép lélekkel megússzák?

Előadónk, Deliága Éva gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta (https://www.facebook.com/DeliagaEvagyermekpszichologus/ előadásában többek között az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:

 

 

-          Mitől függ, hogy valaki összetörik-e egy trauma hatására, vagy megerősödik általa?

-          Mi az előnye annak, ha valakinek sok nehézségen át vezetett az útja? 

-          Milyen védőfaktorok játszanak szerepet a lelki ellenállóképesség kialakulásában? 

-          Hogyan lehet előnyt kovácsolni a hátrányos gyermekkorból?

-          Hogyan úszhatja meg egy kisgyerek a szeretettelen családi légkör, a bántalmazás hatásait?

-          Hogyan válhat ép, sikeres, boldog felnőtt egy érzelmileg elhanyagolt, bántalmazott gyermekből?

 

Deliága Éva előadásában számos gyermek és felnőtt kliense esete nyomán ad választ a fenti kérdésekre. Van remény, a rossz gyermekkor nem predesztinál a lelkileg instabil, összetört, tehetetlen, magáról lemondó, vágyait feladó felnőtt létre. Arra láthatunk példákat, hogy a nehézségeken hogyan lehet túljutni, és arra, hogy a gyermekkori meghatározó negatív élmények egyes esetekben hogyan katalizálhatják egy személy pszichológiai fejlődését, sorsát pozitív kimenetel felé, sikerpályára állítva.

 

Belépő: 1690 Ft 

 

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

 

/A jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni/

Be Smart Klub… és kitárul a világ!