Kalandozz velem!

Camino Steve Adventure School - Napkelte a felhők felett

Alacsony-Tátra éjjel-nappali különleges gerinctúra

Zsúfoltak, stresszesek, pörgősek a hétköznapjaid és a hétvégeken sem tudsz rendesen feltöltődni? Alig várod, hogy felkaphasd a hátizsákod, felhúzd a túracipődet és nekivágj az erdőknek, hegyeknek, de jól jönne egy jó csapat és hangulat, egy magával ragadó, a fejedet teljesen kiszellőztető természeti szépség és egy olyan túravezető, aki igazán ismeri a természettel harmóniában élés titkait? Jó lenne, ha valami különlegességet is kapnál a túra során és egyszerűen nincs rá két napod, de mégis rohanás nélkül szeretnél teljes élményt kapni?

Akkor gyere és túrázz velem!

A 230 kilométerre és 3 és fél órára fekvő Alacsony-Tátrába utazunk, hogy annak főgerincét és csúcsait járjuk végig. Idáig mondhatnád, hogy na jó, ilyet már máshol is olvastál. Igaz, de mit szólnál, ha mindezt éjszaka, a fejlámpa fényénél kezdenéd és a folyamatos madárcsicsergés adná lépéseid ritmusát? Láthatnád és hallhatnád az ébredő természetet, az ilyenkor sokkal aktívabb állatokat, a hajnal pírját a hegytetőről, a napkelte káprázatos fényeit és főleg, hogy úgy járhasd be az ösvényeket, amikor az átlagtúrázók még csak a másik oldalukra fordulnak, vagy épp csak ébredeznek? Piknikeztél már egyáltalán egy kis energiával feltöltő meditációt követően egy hegycsúcson a napkelte narancssárga sugarainál és túráztál már úgy, hogy egy különben zsúfolt túraútvonalon, szinte a túrád végéig csak tiéd a hegy?

Merj más lenni és válaszd az igazi és sokszínű kalandot, hogy a természetnek olyan arcát is megismerhesd, amelyet csak a kiváltságosoknak szokott megmutatni!

Mi vár rád:

Kiscsoportos túrázás, idilli, túrázók kerülgetésétől mentes túraútvonal, és elegendő idő, hogy ki is élvezd a túra szépségeit.

17 km túra 1200 m szintemelkedéssel és ugyanennyi ereszkedéssel. 

Mindeközben - hogy a fárasztóbb pillanatokat feledtesse -, káprázatos panoráma, felhőtengerek, fenyőerdők, hegyek-völgyek, sziklák, hegycsúcsok, füves lejtők világa, rengeteg élmény és jó hangulat kárpótol, illetve olyan túravezető, aki mindenre odafigyel és akitől a nap folyamán, vagy azt követően is tudsz kérdezni, vagy tanulni a hosszú távú túrázásról. 

A Camino Steve Adventure School túráin résztvevők ugyanis lehetőséget kapnak  arra, hogy csatlakozhassanak Steve “I Love Hiking Community” elnevezésű, zárt, alumni Facebook csoportjába, ahol fel tudják tenni kérdéseiket, Steve és a közösség pedig segít megtalálni a számukra legmegfelelőbb választ, illetve csak a közösségnek szóló ajánlatokról és felszerelésekkel kapcsolatos akciókról is tájékoztatást kapnak. Ráadásként pedig, ha újra eljössz egy túrára, előadásra, vagy képzésre, 10% kedvezményt kapsz az árból.


Túra nehézsége:

A túra hossza 17 km, időtartama kb. 9 óra, a túra során megtett összes szintemelkedés 1200 m és az összes szintereszkedés szintén 1 200 m.

1500 és 2000 méter között, sziklás terepen biztonsággal közlekedőknek ajánlom. A túrán való részvételhez általános cardio erőnlét, lépésbiztonság, azaz szédülésmentesség (bár kitett helyeken nem fogunk járni), kis kitartás, nyitottság és sok mosoly szükséges! Amennyiben az igazán finom, minőségi  és egyedi csúcs csokit is szereted, te vagy az én emberem!

Túra részletes leírása:

22.15-kor találkozunk a Műjégpálya előtti parkolónál.

Körülbelül 3 és fél órás utazást követően érkezünk meg az Alacsony- Tátra lábánál található parkolóhoz.

Felszerelés átnézése és a csapat eligazítását követően, 02:30-kor bekapcsoljuk fejlámpáinkat, bevetjük magunkat az erdőbe és megkezdjük a kapaszkodást a hegygerinc felé.

Körülbelül 45-60 percet követően már kezd pirkadni, majd a következő 60 perc alatt még a napfelkelte előtt, de már világosban érkezünk a rózsaszín fényekben tündöklő fennsíkra, majd az 1807 m magas Kralicka csúcsán foglaljuk el a legjobb ülőhelyeinket a napfelkelte látványához.

Ez követően megreggelizünk a Stefanica menedékháznál. Itt lehet a folyadék utánpótlást is megejteni, illetve a mosdót is használni.

Innen indulunk a gerinctúránkra, majd körülbelül másfél óra túrázást követően meghódítjuk a Dumbier, azaz a Gyömbér, az Alacsony-Tátra legmagasabb 2043 méter magas csúcsát, ahol jó idő esetén földbe gyökerezik a lábunk az elénk táruló körpanorámától. Jöhetnek a csúcsfotók, live bejelentkezések és a csúcs csoki.

Visszaereszkedünk az elágazáshoz, majd a Demänovská-nyereg érintésével

folytatjuk utunkat a Chopok (2023,6 m) felé, melynek csúcsán már a harmadik csúcskereszt fotónkat is bezsebelhetjük és még csak 11:00 van.  Igazából itt találkozunk csak az első túrázókkal. Jöhet végre az igazán megérdemelt pihenő és az elégetett kalóriák pótlása az 1985 m magasan, a csúcs alatt található Kamenná-menedékházban.

Itt mindenki eldöntheti, hogy felteszi-e az Í-re a pontot, azaz kb. 30 perc alatt megmássza-e még a már csak 19 méterrel magasabban fekvő Derese 2004 méter magas csúcsát, vagy inkább egy ízletes gőzgombóccal pótolja ezalatt az elveszített energiákat.

Ezt követően, már csak le kell ereszkednünk gépkocsijainkhoz a sárga jelzésen, ami kb. másfél óra lesz. Ezt megelőzően mindenki eldöntheti, hogy a lanovkát választja (16 Euro/fő) az ereszkedéshez, vagy a gyaloglást. A parkolóba érkezést követően, elindulunk haza, amely kb. 3 és fél órát tart, így délután már itthon is leszünk.

Utazás:

Az utat saját gépjárművekkel, telekocsi rendszerben tesszük meg. A sofőrök, a saját gépjárművük használata és a figyelmük miatt nem fizetnek üzemanyagköltséget. Az utazási költség körülbelül 5 000 Ft utasonként (ha 4 utas ül az autóban, a sofőrt nem számítva)

Amennyiben biztonságos állapotban lévő gépkocsi van tulajdonodban és szívesen vállalod a sofőr szerepét, örömmel fogadjuk hozzájárulásodat a túrához.

Mindig a jó időben bízunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő okozhat meglepetéseket. Így, a sofőr autójának állapotát megóvandó, érdemes a hazautazásra váltás ruhát hozni, ha esetleg vizesen érkeznénk le a parkolóba.

Javasolt felszerelés (Hangsúlyozom, javasolt!): 

 • kényelmes túra-, vagy terepfutó cipő (a sziklás terep miatt, illetve a boka plusz stabilitása érdekében, javaslom a magasszárú, de minimum a félmagasszárú túracipők használatát!)
 • két pár zokni
 • gator (hogy ne menjen be a kosz, kavics a cipődbe)
 • túrabot (Védi az ízületeket azáltal, hogy eloszlatja a terhelést a kar és a láb között. Lefelé menet csillapítja az ütődést, így kíméli a térdet, a bokát, a csípőt és a gerincet. Bizonyított, hogy használatával 25%-kal csökken a térdre ható terhelés. Hegymenetnél enyhíti a kvadricepsz és a hamstring terhelését.) 
 • eső- és szélkabát (szélmellény)
 • kullancsriasztó szer
 • napkrém
 • sapka
 • réteges öltözködés, polár, vagy merinó felső (2 000 méter felett leszünk, teljesen nyílt terepen, ahol szinte mindig fúj a szél és gyorsan változhat az időjárás) 
 • Z-Seat (hogy ha zavar, ne keljen a hideg, vagy vizes kőre, fűbe ülni)
 • Minimum 1 1/2 l folyadéknak elegendő műanyag palack, vagy kulacs
 • sebtapasz, vízhólyag elleni tapasz
 • fejlámpa + új elemek
 • étel a túra napjára (energia-, müzli szeletek, szendvics, stb.)
 • hőség esetén elektrolit tabletta (Decathlon-Aptonia, Hammer Nutrition, BiotechUSA, Penco, stb.)
 • feltöltött mobiltelefon
 • toilett papír, nedves törlőkendő (hölgyeknek speciális higiéniai eszközök)
 • zacskó, amiben a szemetedet el tudod helyezni, míg leérkezünk a parkolóba

Túra ára:

14 900 Ft (az ár tartalmazza az ÁFÁ-t is)

Az ár tartalmazza:

Túravezetést és a túravezetők díjait, túra szervezésének költségeit, alumni csoport tagságot.

Az ár nem tartalmazza:

Menedékházakban az igény szerinti étel- és italfogyasztást, utas-, vagy balesetbiztosítást, az utazás költségeit, illetve ha valaki a Chopok csúcsától a lanovkát választja a visszaútra (16 Euro/fő).

Részvételi feltételek:

 • Utas-, vagy balesetbiztosítás

Induláskor mindenkinél ellenőrzöm, hogy rendelkezik-e megfelelő utas-, vagy balesetbiztosítással. (Ajánlott, hogy tartalmazzon esetleges helikopteres mentést is!) Ennek hiányában, nem kezdhető meg a túra és a befizetett összeg sem jár vissza!

 • Személyazonosságot hitelesen igazoló és érvényes dokumentum
 • Probléma esetén értesítendő hozzátartozó elérhetősége
 • Európai Egészségbiztosítási Kártya

Minden résztvevőnek ajánlott az EU tagállamaiban elfogadott Európai Egészségbiztosítási Kártya (ingyenesen kiváltható)!

Figyelem!

Az időjárás váratlan alakulása befolyásolhatja a túrát. Viharos időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programja a biztonság érdekében megváltoztatható.
A résztvevők erőnléte szintén befolyásolhatja túránkat.
Nem megfelelő, vagy balesetveszélyes felszereléssel indulókat biztonsági okokból eltanácsolhatom a túrától!
A változtatás joga a segéd-túravezetőm és az én hatáskörömbe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű! Ez mindannyiunk biztonságát szolgálja!
A segéd-túravezetőm kérése ugyanolyan, mintha én mondanám!

A természet védelme:

A “Leave no trace” etika szabályait követem (https://lnt.org/why/7-principles/), azaz csak lábnyomokat hagyj, azt is csak a kijelölt ösvényeken, hogy ne tedd tönkre a törékeny alpine desert sérülékeny vegetációját és csak emlékeket vigyél haza magaddal, illetve azokat a csomagolóanyagokat, amelyekben a frissítésedet hoztad magaddal! A menedékházakban se hagyd ott a szemetedet, hanem hozd le azt a hegyről!

Várlak sok szeretettel!

Happy and safe hiking.

Camino Steve