ÚJRA MEMO SCIENCE&INNOVATION!

Új évad, rövgest egy pótlással indul, hiszen vendégeink Dr. Vásárhelyi Gáboré és Dálya Gergelyé lesz szeptember 24-én a színpad! 

 

Mindenek előtt szertenénk elmondani, hogy az előadás létszámkorlátos, hiszen a biztonságunk érdekében a székeket 1,5-2 m távolságba helyezzük egymástól, fertőtlenítőt helyezünk ki és a szokásos állófogadás az MEMO Ház udvarán lesz. 

Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az általános higénés előírásokat!

 

És akkor mi vár ránk szeptember 24-én? EZ:

Szoktál gondolkozni azon, hogy a vadludak miért a klasszikus V-alakzatot veszik fel, amikor vándorolnak? És láttál már olyan óriás halrajt, ami ütemes, szervezett mozgásával kerüli ki a ragadozókat, vagy épp riasztja el? Megfejtethetetlen a viselkedésük? Nem éppen!

És mégis hogyan kapcsolódnak ide a pilóta nélküli robotok, ismertebb nevükön drónok?  Dr. Vásárhelyi Gábor, a MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa ezt az összefüggést magyarázza meg az április 2-i MEMO Science&Innovaton show-n!

 

2009-ben Dr. Vásárhelyi Gábor 7 munkatársával együtt elkezdett dolgozni egy olyan intelligens drónrajon, ami egymással kommunikál, közlekedik és hajt végre bonyolult parancsokat úgy, hogy ahhoz emberi beavatkozás csak a drón felrepülésénél szükséges. Mi kell ehhez? Mint egy jó leves: sok minden. A kutatócsoport ötvözte a hálózatelméletet a robotikával, jó pár fizikai modellel és az állatvilágból vett példákkal, és olyan jól sikerült ez a főzet, hogy az autonomitásnak olyan fokát érték el, amit más a világán még nem igazán. Hogyan? Na, ezekre a hogyanokra keressük a választ a Prima Junior Díjas és posztdoktori Bolyai-díjas kutatóval!

Mit nekünk a Naprendszer? Megyünk a végtelenbe és tovább! Najó, azért annyira nem, de a Naprendszeren kívülről érkező kozmiukus sugárzást ízekre fogja szedni nekünk a LIGO egyik fiatal szakembere, aki nemcsak azt fogja megkérdezni a kedves közönségtől, hogy mi az a "lézer interferométer", hanem azt is elmagyarázza, hogy hogyan kell/lehet használni. Dálya Gergellyel azok is tanlálkozhattak már, akik sztrofizika diákolimpiára készülnek, hiszen ha ven ideje őket készíti fel.

Reméljük az est műsorvezetői Joós Andrea és Czikkely Márton oda figyel a számítógépe biztonságára, legalább annyira, minthogy inspirálva szórakozz az április 2-i MEMO Science&Innovation show-n!

 

Technikai adatok:

Kapunyitás: 18:30

Kedzés:19:00

Az show után kötetlen networkingre invitálunk!

A változás jogát fenntartjuk!