A  tudatos jelenlét (mindfulness) olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezés mentesen, elfogadó módon, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

A XX. század utolsó harmadától a nyugati világ számos területen tett kísérletet a tudatos jelenlét adaptálására. A klinikumban a ’90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében. A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

A kognitív terápiás iskolák, úgynevezett harmadik generációjának is az egyik leghatékonyabban alkalmazott és intenzíven kutatott iránya a tudatos jelenlét pszichoterápiában való alkalmazása.

Jelen workshopunkban a bizonyítékon alapuló pszichoterápiás alkalmazás felől közelítjük meg a tudatos jelenlétet, és a résztvevőknek lehetősége lesz  a gyakorlatok során saját tapasztalatot szerezni a módszer használatába.

A tanfolyam akkreditálva van orvosok és szakpszichológusok részére.
Akkr. kód: SE-TK/2021.I./00240

Csoportvezető:
Samu-Nagy Ádám, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, MBCT tanár

Helyszín:
Kognitív és Sématerápiás Központ
1083 Budapest, Baross utca 119/A.

Jellegéből adódóan a workshop mindenképpen személyes részvételt igényel. Amennyiben a járványügyi helyzet nem teszi ezt lehetővé, a tanfolyam időpontját későbbre helyezzük.

Időpont:
2021.05.28. (péntek) 14.00 - 20:00 óra
2021.05.29. (szombat) 09:00-15:00 óra

A csoport max. létszáma: 16 fő

Kérjük, töltse ki ITT a jelentkezési lapot.

Jelentkezési határidő:
2021.05.10.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Ha bármilyen kérdése van a programmal kapcsolatban, keresse Veress Alettát a +36 1 781 6889-es  telefonszámon vagy a titkarsag@vikote.hu e-mail címen.

Photo by Devanath from Pixabay