Zágon-Nóti-Eisemann: Hyppolit, a lakáj

 (zenés vígjáték két felvonásban)

 

Szereplők:

 

Hyppolit                        Bódis Gábor

Schneider Mátyás           Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)

Aranka, a felesége          Szabó Anikó

Terka, a leányuk            Cserjési Beatrix

Nagy András                  Bacskai Zsolt

Makáts, főtanácsos         Bencze István

Makáts Csaba                Kovács Attila

Mimi, lokáltáncosnő      Germán Lívia

Julcsa                            Nagy Fruzsina

Tóbiás                           Bánhidi Péter

Kertész Hugó                 Gavola Bálint

Kertészné                       Makkai Adrienn/ Sándor Luca

Weimann Béla               Rozsályi Márkó

Pankotay Péri Pál           Szendrei Gábor

2 munkás                       Simai György

                                      Szabó László

                                  

Díszlet: Tóth Kázmér (Scabello)

Jelmez: Mandala Team

Koreográfia: Borbély Krisztina

 

Rendező: Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)


A “Hyppolit, a lakáj” Kabos Gyula első hangosfilmje, mely mai napig rendkívül népszerű, rendszeresen műsorra tűzik a TV csatornák. A szerzők időtálló remekművet alkottak, melynek üzenete napjainkban is aktuális, így a színpadi változat is rendre megjelenik a színházak repertoárján. Nem véletlen, hiszen a zseniális, parádés, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely sikergyanús, de a siker lehetőségét csak növelik Eisemann Mihály fülbemászó, kellemes dallamai.

A “Hyppolit, a lakáj” mandalás bemutatójának ötlete még  a Mandala Dalszínház Alapító Igazgatójától, – a 2018-ban sajnálatos módon elhunyt – Dobos Lászlótól származik. Laci kérte fel korábban Mikó Istvánt (Jászai-díjas, Érdemes Művész), hogy a tökéletes alapanyagot Ő állíttsa majd színpadra a Mandala Dalszínház művészeivel. Nem véletlen, hiszen Mikló István jó ismerője a Kabos filmek színpadi változatainak és zseniális megformálója kisembernek, így – úgy gondoljuk – telitalálat, hogy a darab mandalás verziójában Kabos Gyula egykori legendás szerepében (Schneider Mátyás)  is Ő látható.

Mikó István egyben alapító tagja a Kabos Gyula társaságnak, amely megszervezte Kabos Gyula hamvainak hazaszállítását és újratemetését. Így természetes, hogy Mikó Istvánhoz közel állnak a Kabos filmek és szerepek. Első közös munkája is a Mandala Dalszínház társulatával egy Kabos film, a „Csúnya lány” c. színpadi változata volt, melyben Bogdán Artúrt alakította.

Örülünk, hogy Dobos László Alapító-Igazgatónk ötlete megvalósult és a “Hyppolit, a lakáj” felkerült színházunk repertoárjába! Nagyon sajnáljuk, hogy Laci a premier napját már nem élhette meg, de hisszük és tudjuk, hogy a csillagok közül figyeli, hogy minden rendben van-e és fogja a kezünk!

 

Az egyszerű sofőr, Schneider Mátyás fuvarozási vállalkozása hirtelen nagyon sikeres lesz. A család gyorsan meggazdagodik, egy nagy villába költöznek és tulajdonképpen azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek rengeteg pénzükkel.  A feleség úgy gondolja, hogy mint minden gazdagnak, nekik is jár egy lakáj, így aztán szerződteti Hyppolitot, aki elkezdi rákényszeríteni az egyébként egyszerű családra azokat a szokásokat, amelyeket az arisztokrata családoknál látott. A legrémesebb számukra talán az Operába járás, amit az összes családtag a pokolba kíván. Emellett persze szerelmi szál is van a történetben. Nagy András, akiről csak a történet végén derül ki hogy arisztokrata és aki a lány apjának cégénél dolgozik, szerelmes  Schneiderék lányába, Terkába. A lánynak is tetszik a férfi, de Schneiderné inkább a bájgúnár, semmittevő dendihez, Makács Csabához akarja feleségül adni, mert ő a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el.

A történet megmutatja , hogyan keverednek össze a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek  és aki nevetséges az hogyan lesz még nevetségesebb.