A legmaróbb mérgek: a szégyen és a bűntudat

Időpont: 2018. Február 26. Hétfő, 18.15

Helyszín: Lurdy Ház 1. emelet

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

 

 Ha feltesszük a kérdést, mi a legnagyobb lelki teher egy ember számára, akkor talán ez a két kifejezés a válasz.

A pszichológia megkülönbözteti egymástól a szégyen és a bűntudat érzését. A szégyen egy olyan megalázott állapot, amelyben az érintett személy zavarodottságot érez viselkedése vagy tette miatt, mert azt érzi, hogy mások hibáztatják, lebecsülik, önbecsülésében megsértették. A szégyen az énre, a bűntudat a cselekvésre vonatkozik.

Ezek mindenképp motiválják a viselkedésünket. De hol van a határa annak, hogy ezek az érzések előre visznek-e, vagy ártalmasak számunkra?

Kívülről mennyire lehet minket ezekkel manipulálni? Szüleink, ismerőseink (barátaink?), vagy éppen főnökeink hogyan élnek a félelemkeltés ezen eszközeivel? Hosszú távon milyen hatásaik lehetnek, pl. önképünkre, testünkre, lelkünkre hogyan hatnak?

Fő ismérveik: Végigkísérhetik életünket. Láthatatlan kézként, tudat alatt irányítanak minket. Bizony a felismerése, feldolgozása fájdalommal jár. A kiút a megbocsátáson keresztül vezet, mely az egyik legnehezebb folyamat, hisz megbocsátani saját magamnak kell mindazért, amit elkövettem, vagy el sem követtem önmagam ellen.

Ezen az estén előadónk, Dr. Nuridsány Eszter kiképzett kognitív-viselkedésterapeuta (www.JELENpillanat.hu) összefüggésekre világít rá, előadásában kapaszkodókat ad, hogy ezeket az érzéseket felismerjük magunkban és ráláthassunk mások indítékaira is. De legfőképpen arra, hogy hogyan tudjuk káros hatásai alól kivonni magunkat.

 

Belépő: 1690 Ft

 

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A rendezvényen videó- és fényképfelvétel készülhet.

Elkötelezettek vagyunk környezetünk védelméért, ezért a jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub ... és kitárul a világ!