Klímaszorongás helyett – Kapcsolatunk a természettel

Előadó: Michaletzky Luca pszichológus, a Mindset szakembere

Helyszín: Szindbád rendezvényterem


Manapság egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy milyen káros hatással van az emberi tevékenység a Föld egészségére. Az élőhelyek károsodása, a kihaló állat- és növényfajok, az óceánokon úszó szemétszigetek rémképei és az ezekkel való szembesülés mentális egészségünket is megviseli: ezekkel szembesülve klímaszorongást, ökogyászt élhetünk át, bűntudatot érezhetünk saját ökológiai lábnyomunk miatt. Azaz észleljük, hogy valójában saját otthonunkat pusztítjuk el, a fenntarthatóbb alternatíva viszont elérhetetlennek tűnik.

Az ökopszichológia, azaz a pszichológia ember és természet kapcsolatát vizsgáló ága paradigmaváltásra hív: a természettel való kapcsolatunk újbóli felfedezése segíthet, hogy egyszerre gyógyítsuk a természetet és saját mentális egészségünket. Michaletzky Luca ökopszichológiai szemléletű pszichológus előadásán többek között arra keresi a választ, hogy:

  • Csökkentsük-e egyáltalán klímaszorongásunkat?
  • Hogyan kapcsolódhatunk újra a természettel?
  • Miért szükséges megtanulnunk rendszerekben gondolkodni?
  • Mit tehetünk mi az ökokatasztrófa ellen?


Várunk előadásunkra, ha megismerkednél az ökopszichológia szemléletével és a mindennapokban is használható gyakorlatokat, új látásmódot fedeznél fel!