A "Hyppolit, a lakáj" Kabos Gyula első hangosfilmje, mely mai napig rendkívül népszerű, rendszeresen műsorra tűzik a TV csatornák. A szerzők időtálló remekművet alkottak, melynek üzenete napjainkban is aktuális, így a színpadi változat is rendre megjelenik a színházak repertoárján. Nem véletlen, hiszen a zseniális, parádés, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely sikergyanús, de a siker lehetőségét csak növelik Eisemann Mihály fülbemászó, kellemes dallamai.

A “Hyppolit, a lakáj” mandalás bemutatójának ötlete még  a Mandala Dalszínház Alapító Igazgatójától, - a 2018-ban sajnálatos módon elhunyt – Dobos Lászlótól származik. Laci kérte fel néhány éve Mikó Istvánt (Jászai-díjas, Érdemes Művész), hogy a tökéletes alapanyagot Ő állítsa majd színpadra a Mandala Dalszínház művészeivel. Nem véletlen, hiszen Mikó István jó ismerője a Kabos filmek színpadi változatainak és zseniális megformálója kisembernek, így – úgy gondoljuk – telitalálat, hogy a darab mandalás verziójában Kabos Gyula egykori legendás szerepében (Schneider Mátyás)  is Ő látható.

Az egyszerű sofőr, Schneider Mátyás fuvarozási vállalkozása hirtelen nagyon sikeres lesz. A család gyorsan meggazdagodik, egy nagy villába költöznek és tulajdonképpen azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek rengeteg pénzükkel.  A feleség úgy gondolja, hogy mint minden gazdagnak, nekik is jár egy lakáj, így aztán szerződteti Hyppolitot, aki elkezdi rákényszeríteni az egyébként egyszerű családra azokat a szokásokat, amelyeket az arisztokrata családoknál látott. A legrémesebb számukra talán az Operába járás, amit az összes családtag a pokolba kíván. Emellett persze szerelmi szál is van a történetben. Nagy András, akiről csak a történet végén derül ki hogy arisztokrata és aki a lány apjának cégénél dolgozik, szerelmes  Schneiderék lányába, Terkába. A lánynak is tetszik a férfi, de Schneiderné inkább a bájgúnár, semmittevő dendihez, Makács Csabához akarja feleségül adni, mert ő a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el.

A történet megmutatja , hogyan keverednek össze a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek  és aki nevetséges az hogyan lesz még nevetségesebb.

Zágon-Nóti-Eisemann: Hyppolit, a lakáj

 (zenés vígjáték két felvonásban)

 

Szereplők:

Hyppolit                       Bódis Gábor

Schneider Mátyás          Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)

Aranka, a felesége         Szabó Anikó

Terka, a leányuk           Cserjési Beatrix

Nagy András                 Bacskai Zsolt

Makáts, főtanácsos                Bencze István

Makáts Csaba               Kovács Attila

Mimi, lokáltáncosnő     Vajnárovics Viktória/Germán Lívia

Julcsa                            Germán Lívia/Molnár Ágnes

Tóbiás                           Bánhidi Péter

Kertész Hugó                Gavola Bálint

Kertészné                      Makkai Adrienn/ Sándor Luca

Weimann Béla               Rozsályi Márkó

Pankotay Péri Pál         Szendrei Gábor

2 munkás                      Simai György

                                      Szabó László

                                     

Díszlet: Tóth Kázmér (Scabello)

Jelmez: Mandala Team

Koreográfia: Borbély Krisztina

 

Rendező: Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)