A “Hyppolit, a lakáj” Kabos Gyula első hangosfilmje, mely mai napig rendkívül népszerű, rendszeresen műsorra tűzik a TV csatornák. A szerzők időtálló remekművet alkottak, melynek üzenete napjainkban is aktuális, így a színpadi változat is rendre megjelenik a színházak repertoárján. Nem véletlen, hiszen a zseniális, parádés, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely sikergyanús, de a siker lehetőségét csak növelik Eisemann Mihály fülbemászó, kellemes dallamai.

 

Az egyszerű sofőr, Schneider Mátyás fuvarozási vállalkozása hirtelen nagyon sikeres lesz. A család gyorsan meggazdagodik, egy nagy villába költöznek és tulajdonképpen azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek rengeteg pénzükkel.  A feleség úgy gondolja, hogy mint minden gazdagnak, nekik is jár egy lakáj, így aztán szerződteti Hyppolitot, aki elkezdi rákényszeríteni az egyébként egyszerű családra azokat a szokásokat, amelyeket az arisztokrata családoknál látott. A legrémesebb számukra talán az Operába járás, amit az összes családtag a pokolba kíván. Emellett persze szerelmi szál is van a történetben. Nagy András, akiről csak a történet végén derül ki hogy arisztokrata és aki a lány apjának cégénél dolgozik, szerelmes  Schneiderék lányába, Terkába. A lánynak is tetszik a férfi, de Schneiderné inkább a bájgúnár, semmittevő dendihez, Makács Csabához akarja feleségül adni, mert ő a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el.

 

A történet megmutatja , hogyan keverednek össze a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek  és aki nevetséges az hogyan lesz még nevetségesebb.

 

Szereplők: 

 

Hyppolit:
Bódis Gábor
Schneider Mátyás:
Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
Aranka, a felesége:
Szabó Anikó
Terka, a leányuk:
Cserjési Beatrix
Nagy András:
Bacskai Zsolt
Makáts, főtanácsos:
Nagy Zoltán/Bencze István
Makáts Csaba:
Kovács Attila
Mimi, lokáltáncosnő:
Germán Lívis/Vajnárovics Viktória
Julcsa:
Nagy Fruzsina/Molnár Ágnes
Tóbiás
Bánhidi Péter
Kertész Hugó
Gavola Bálint
Kertészné
Makkai Adrienn/Sándor Luca
Weimann Béla
Rozsályi Márkó
Pankotay Péri Pál
Szendrei Gábor
Hédi, a felesége
Pápai Gréti
3 munkás
Simai György
Szabó László
Gavola Bálint