ERAN TIBI

BALA BAYA

LONDON

2018.szeptember 12-13. 19:00

HILDA

Nádor utca 3.

1053 Budapest

ERAN TIBI

„Messy, Sexy, Sunny”

Az izraeli születésű Eran Tibi 2017.januárjában nyitotta meg első saját éttermét, a modern Tel-Aviv ihlette Bala Bayat Londonban, és mára ő a brit főváros egyik legizgalmasabb séfje.​

Ez talán nem is csoda, hiszen Eran legkorábbi emlékei is az ételhez kapcsolódnak. Amint kést tarthatott a kezében, segített édesanyjának a konyhában, valamint édesapjának a több generációs családi pékségben. Az étel nem csupán a Tibi család mindennapi rutinjának részét jelentette, hanem egy mindent átfogó és meghatározó életmódot is. Eran már gyermekként tudta, hogy ez a szenvedély későbbi pályafutását is meghatározza majd.

A Le Cordon Bleu London elvégzése után, ahol még nyitottabbá vált a különböző ízek sokaságára és kezdte natív ételeit a klasszikus technikákkal ötvözni, Eran Sami Tamimi felügyelete alatt dolgozott az Ottolenghiben, tovább gazdagítva közép-keleti konyhájának ismereteit.

Négy évvel később Eran és egyik közeli barátja, Josh Katz [ma a Berber&Q tulajdonosa] megnyitották a Made in Camdent, amely egyike volt 2011 legjobb éttermeinek. Josh mellett Eran az elismert ZEST @ JW3 alapító csapatában is dolgozott. Ez utóbbi étteremre a koronát 2013-ban Giles Coren, a The Times ételkritikusa, tette fel, szerinte ugyanis Eranék az elmúlt évtized legjobb észak-londoni helyét nyitották meg. Eran és Josh megkapta a Best Rising Star Chefnek járó Tatler Restaurant díjat.

A Bala Baya étterem megnyitásával Eran egy olyan kulináris élményt nyújt Londonban, amelyet még senki nem kóstolt korábban. A családi hagyományokat ötvözi későbbi tanulmányaival és tapasztalataival, valamint a tel-avivi kis vendéglátóhelyek hangulatát, saját nyüzsgő, progresszív főzésével.  Nem véletlen, hogy a zeneimádó Eran a mai modern izraeli konyha egyik főszereplője, hiszen minden egyes fogásában éppúgy érezhető saját, mint szülővárosának, Tel-Avivnak vad energiája és leleményessége.


Bala Baya Tasting Menu by Eran Tibi

Padlizsán tea tejjel
- Füstölt padlizsán, író, datolyakrém, mogyoró 

Aubergine tea with milk
- Smoked aubergine log, buttermilk core, date spread, nut crunch

 

Szőlőimádó Ceviche
- Durbincs, szőlőszirup tigris tej, friss szőlő, zöld saláta, ropogós szőlőtőke, szumak

Grape addict Ceviche
- Fresh bream, grape molasses tiger milk, fresh grape & herb salad, crispy vine & sumac

 

Karfiol
- Sült karfiol, gránátalma szirup, lime joghurt, füstölt paprika, parmesan morzsa, petrezselyem  

Cauliflower 
- Fried cauliflower, pomegranate syrup, lime yoghurt, smoked paprika & parmesan crumble, parsley 

 

Hal és édeskömény
- Tengeri sügér, arak, vaj szósz, grellezett paradicsom, édeskömény, petrezselyem

Fish & Fennel
- Whole sea bass, arak & butter sauce, charred tomatoes, fennel shavings & parsley 

 

Hastáncos 
- Lassan sült bárány császár, polenta, füstölt padlizsán krém, Chardonnay-ban főtt sárgabarack, citromkrém

Belly Dancer
- Slow roasted lamb belly, polenta, smoked aubergine cream, Chardonnay braised apricots, lemon cream 


Pasta és borda
- Tépett búzadara tészta, marhaborda, tüzön sült zöldség, csontlé, friss oregánó, pecorino 

Pasta & Ribs
- Ripped semolina pasta, short rib, bone fire veg, bone broth, fresh oregano, pecorino

 

A kis mocskos
- Vanilia, tahini, mascarpone, banán, narancs, dolce de lecce, maracuja, pisztácia morzsa 

The filthy
- Vanilla tahini mascarpone, banana & orange braise, dolce de lecce, passion fruit & pistachio crumble 

 

 

A vacsora ára 18 900.-Ft személyenként, mely ár tartalmazza a vacsora alatt felszolgált ásványvizet. A bor sor ezúttal nincs benne az árban, a helyszínen lesz választható.