Ahány bor, annyi karakter, ahány festmény, annyi világ. A tárlatvezetésen Tüske Gyöngyi, a Petrányi Pincészet sommelierje és Schneller János művészettörténész kalauzolja a látogatókat a Garten Balaton Művészeti Vásár képei között, egy-egy kompozícióhoz illő bor kíséretében.


A Petrányi Pincészetről
A Petrányi Birtok Csopak egyik legjobb adottságú, legszebb fekvésű dűlőjében, a Szitahegyen terül el. A tóról visszaverődő „második” Nap varázslatos fénye kitűnő adottságot jelent a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.
Már őseink is felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.
A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőket az erősebb fagyoktól is. A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják a szőlők érését.
"Hisszük, hogy a jó bor eredendően a szőlőben születik meg. Évről-évre igyekszünk többet tanulni a körülöttünk változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjunk az új időjárás kihívásaira és boraink még szebbek legyenek"- vallják a pincészet megálmodói.


A Garten Művészeti Vásárról
100 kortárs képzőművész közel 300 alkotását mutatja be az idei tárlat, melynek alkotói között számos a Balatonhoz kötődő művész is megtalálható. Mazzag István, Bodolóczki Linda, Péterfy Ábel e táj szülöttei, kiknek festményein a tág horizont és természet folyamatosan visszaköszön a nézőkre. Schneller János művészettörténész és Tüske Gyöngyi sommelier ebből a rendkívül izgalmas kortárs gyűjtésből válogatják ki azokat a képeket, melyeknek élményét a bor zamata csak fokozni tudja.

 

»»»

A tárlatvezetés időpontja: 2021.08.08. vasárnap, 20 óra

A tárlatvezetés helyszíne: Nagy Gyula Galéria, Lovas, Fő út 12.

»»»

A napijegy a tárlatvezetés előtti Műgyűjtés a vasfüggönyön innen és túl című pódiumbeszélgetésre is érvényes. 

»»»

A Garten Balaton az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 Kultháló első bázisa.

»»»

A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozata a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt régiós projektje, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

»»»

A Garten Balaton teljes programjáról a www.gartenbalaton.com oldalon tájékozódhat.