Ép alvás, ép elme: hogyan segíti az alvás emlékeink megőrzését?

Időpont: 2017. március 13. hétfő, 19:00 
Helyszín: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ
Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 13.

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás tanulmányozta az alvás és az emlékezet működésének összefüggéseit. Az egyik, talán legnépszerűbb kutatási irányzat arra próbált választ adni, hogy vajon az alvás elősegíti-e az emlékek hosszabb távú rögzülését?

Az emlékek hosszú távú rögzüléséig, megszilárdulásáig bonyolult, többlépcsős folyamatokon keresztül vezet az út, ami ráadásul váratlan fordulatokkal is kecsegtet, melynek során az emlékek ismét törékennyé válnak, fokozva a felejtés kockázatát. A kutatások fényében úgy tűnik, hogy nem maga az alvás, hanem az alvó agy speciális idegrendszeri tevékenysége járul hozzá a korábban megszerzett információ megszilárdulásához. Az alvás sérülése, akár g, akár a természetes öregedés hatására komoly gondokat okozhat az emlékezeti funkciók terén is. Ezzel összhangban, az alvás minőségének javításával, "nappali üzemmódunk" is hatékonyabbá válhat.

Az alvás és emlékezés összefüggése azonban nem ennyire egyszerű: úgy tűnik, hogy az alvás alatti idegrendszeri folyamatok hatására nem minden emlék rögzül. Mintha az agyunk kiválogatná a számára fontosnak ítélt emlékeket, amelyek ezt követően megerősödnek, a lényegtelennek bizonyult emlékek pedig felejtésre kárhoztatnak.

- Mi alapján zajlik le ez a válogatás?
- Hogyan lehet elősegíteni, hogy egyes emlékek kiemelkedjenek az ingeráradatból, amely nap mint nap elárasztja elménket?
- Fokozható-e az emlékezeti teljesítmény az alvás segítségével, és enyhíthetők-e a betegségek, valamint az öregedés hatására bekövetkező emlékezeti zavarok?

Előadónk, Simor Péter pszichológus, álomkutató előadásában többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat! 

Belépő: 1490 Ft

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Be Smart Klub ... és kitárul a világ!