Ugorjatok fejest velünk a Dope Calypso lenyűgöző, fényűző és képtelen világába, ahol reggel, délben, este őszinte rock zenével kedveskednek a vendégeknek. Hangzásuk olyan, mintha egy garázspunk-zenekar váratlanul belebolondult volna a 60'as évek végének limonádé popzenéjébe. Valami furcsa kettősség már a 2014-es debüt lemezen, a Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost-on is érződött, és bár már ez is felkerült az összes releváns magyar évvégi lemezlistára, de igazán a nyolc hónappal később kiadott folytatáson, a Banzai! Banzai! Banzai!-on (2015) érett be ez a szerelem.

Ezen már teljes pompájukban sorakoztak a képregényes, szakrális és egyéb obskúrus popkulturális utalásokkal tűzdelt abszurd sztorikat elmesélő, popzeneként is működő kétperces számok. A zenekar 2016-os Mau Mau, és 2017-es Chaka, Chaka című albumaival folytatta a megkezdett utat, azaz - minden évben egy kiadott albumon keresztül - megmutatja, milyen meglepően szórakoztató dolog az, ha az ember ténylegesen képtelen magát komolyan venni. A folytatásra azonban 2021-ig kellett várni ugyanis a kalandos sorsú Tears to Freshwater c. album csak ekkor látott napvilágot. Erről a lemezről a Killdozer elképesztő látványvilágú kisfilmje be is zsebelték tavaly a Magyar Klipszemle “Legjobb rendezés” díját, illetve a francia székhelyű Red Movie Awards “Legjobb videoklip” díját is.

Műfajilag ez a komolytalanság, a zenekar létezésének elmúlt 10 éve alatt, egy nyersebb Pixies grungeból egy konceptuális szinti-pop felé nyit éppen, de inkább csak olyan Pond-osan, hogy aztán éretlen lovag-metál jelleget öltsön. 2018 januárjában kitartó komolytalanságukkal kijutottak az Eurosonic Noorderslag-ra, amelynek következtében nyáron már a Primavera Sound-on is megmutathatták ezt a gyönyörűen komponált és csomagolt agymenést. Ezt követően portugál turnén jártak melynek ismétlése 2023-ban lett volna várható, azonban jött a Covid. Ahogy a világ nagy része, a zenekar is áthelyzete a prioritásokat máshová. 2022-ben nem bírták tovább és újabb lemezen dolgoztak.

Ennek lett eredménye a 2024-ben megjelent Giddy Up. A zenekar elmondása szeirnt ilyen dalokat írtak volna Billy Idolnak, ha a cyberpunk lemeze sikeres lett volna. Az anyag kicsit visszanyúl a kezdetekhez, azokhoz az időkhöz, amikor a zenekar még az Index dalversenyét is megnyerte, és egyben sokkolta a közönséget. Meglepetésből pedig most sincs hiány.

A Giddy Up tehát újabb ékköve a Dope Calypso diszkográfiájának, ami egyszerre sokszínű, mégis remekül kibontja a zenekar sajátos védjegyeiet. A húzós, posztpunkos anyag bőven tartogat különleges (vagy inkább különös) zenei megoldásokat, saját bevallásuk szerint van olyan része, ami laza manchesteri indie-rave dalként indult, aztán valami egészen más lett belőle, és olyan is, amivel ‘95-ben a Diáksziget Bahia színpadán is felléphettek volna.

-------

A budapesti székhelyű Hocuspony, a hazai underground rockzenei színtéren már évek óta tevékenykedő Cina Niccoló (ének, gitár), Nyőgér Ádám (dob, ének), Börönte Tamás (gitár, ének) és Mutter Ferenc (basszusgitár, ének) alkotják.

Zenéjük súlyos gitár riffekkel megküldött, erősen ének centrikus rockzene. Külön üdítően hat a hazai zenei közegben, hogy pszichedelikus, garázs hangzású dalaikat magyar szövegekkel adják elő 4 szólamban, melyek leginkább a varázslat és a misztikum oltárán áldoznak.

Számos hazai fesztiváltól kaptak már meghívást, ott voltak a Fishing on Orfűn, Fekete Zajon, Campuson, Kolorádón, Bànkitón, Ördögkatlan Fesztiválon, Művészetek Völgyén, HellVillen, valamint az Ubikeklektiken. Előzenekarként izzították a színpadot a Carson Coma, Bohemian Betyars, Fran Palermo, Ivan and the Parazol, a Middlemist Red és a Run over Dogs koncertjein. Budapesti és vidéki klubok színpadán éppúgy lehetőségük volt bizonyítani, úgy mint az A38, Turbina Kulturális Központ, Dürer Kert Akvárium Klub, Toldi, Gólya, Pontoon, Grand Café Szeged, Ápoló Klub, Terem színpadain. A zenekar emellett fellépett több underground zenekar társaságában is, mint Holi, Keeymen, Siketfajd vagy a Fat and Cute.

----

A koncertek után a szentendrei Djfenomén, Spacecowboy izzítja tovább a hangulatot.


Belépő:

Early Bird: 2200 Ft

Elővételes: 2900 Ft

A koncert napján: 3500 Ft

A koncert szabadtéren lesz megtartva, eső esetén is kint kerül megrendezésre.