A 2020-as Shakespeare: A vihar évad után újra műsoron a 2017-ben bemutatott Koldusopera, a Discantus előadásában, Mészáros Péter és Nemes Krisztián rendezésében!
Kevesen tudják, hogy minden idők egyik leghíresebb és legtöbbet játszott zenés színdarabja, a Koldusopera eredeti változata valamikor a barokk kor vége felé, 1728-ban született Londonban, egy bizonyos John Gay tollából. Gay a kor jeles irodalmi alakja volt, nem csak Swift és Pope jó barátja, de Georg Friedrich Händel egyik librettistája is, aki belülről ismerte a 18. század eleji London színházi életét, az olasz nyelvű opera dicsőséges napjait. Pontosan érezte tehát, hogy ez utóbbi műfaj lassan kifulladóban van, és a közönség másra vágyik: mitológiai hősök helyett hús-vér alakokra, varázslat helyett árulásra, szépelgés helyett vaskos tréfákra, fájdalmasan hosszú áriák helyett népszerű dallamokra, cirkalmas recitatívók helyett földhöz ragadt, gyakran alpári beszédre. A Brecht által halhatatlanná tett alakok már John Gay darabjában teljes valójukban megelevenednek: Macheath kapitány, Peachumék, Polly és Lucy, Lockit vagy Filch egytől egyig mai figurák, akik egy velejéig romlott világban próbálják megtalálni a helyüket, és küzdenek hol a sorssal, hol egymással a túlélésért…
A számos nemzetközi versenyt és fesztivált megjárt Discantus Énekegyüttes régi vágya volt operaelőadást létrehozni. Repertoárjukhoz illően barokk darabhoz nyúltak, amelyet egyszerre historikus és modern szemlélettel dolgoztak fel. A darab eredeti dalai mellett bátran merítenek a kor más szerzőitől is, ahogy főhajtásként néhány Weil-dal is bekerült a rendezésbe. A mű korszerű, magyar fordítása, a dramaturgia, a színpadi és a zenei rendezés mind az együttes tagjainak a munkája.
A Discantus Énekegyüttes Koldusoperája egyszerre barokk opera és ízig-vérig mai fekete komédia, régi zenével kísért történelmi tabló és kortárs füleknek is izgalmas zenei élmény, amely képes felhőtlen és magával ragadó színházi szórakozást nyújtani minden nézőjének.