a legnagyobb drámaíró művének akkut kortárs értelmezése

Kelet-Európa és a balkán színházainak szókimondó rendezője, Kokan Mladenović második előadását jegyzi a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Jól bevált alkotócsapatával és a temesvári magyar társulat színészeivel közösen ezúttal is egy klasszikus szövegből, Shakespeare 400 évvel ezelőtt írott 66. szonettjéből kiindulva készített előadást a ma emberének szájíze szerint.
Témaválasztásai, karakterei és a rajtuk keresztül megfogalmazódó problémák, úgy tűnik, sosem mennek ki a divatból. Shakespeare azonban nemcsak színpadi szövegeiről lehet ismerős. A drámáiban megfogalmazódó társadalomkritika rövidebb, verses formájú alkotásaiban sok esetben jóval konkrétabb formában jelenik meg. Ezt a sűrített formát használta fel Kokan Mladenović és csapata, és a rájuk jellemző sokrétű értelmezési tartományba áthelyezve sikerült még tovább sűríteniük és ezáltal a végtelenségig kitágítaniuk Shakespeare 66. szonettjének 14 sorát.
Az elsősorban gesztusra és mozgásra épülő előadásban a szonett minden sora önálló jelenetté bővül, melyekben közismert shakespeare-i figurák és motívumok köszönnek vissza. Ebben az olvasatban a Macbeth-ek, Othellók, III. Richárdok, Rómeók és Júliák, Titus Andronicusok ma is közöttünk járnak.

 

 

 „A 66. Szonett Shakespeare világának széthullását, korának gaztetteit és igazságtalanságait sűríti bele néhány sorba. Mi pedig kiindulópontként használjuk arra, hogy a saját korunkról beszéljünk: a gonoszságról, a társadalmi igazságtalanságról, a hatalomról, az erőszakról, a pénz és befolyás irányította világunkról, ahol a becsület, az erkölcs, a szeretet szinte már nem is léteznek. A szonett utolsó sora a szeretet/szerelem általi megváltást ígéri. Ez az előadás pedig okot igyekszik találni a reményre.”
Kokan Mladenović

Játsszák: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea
zeneszerző: Irena Popović
díszlettervező: Marija Kalabić
jelmeztervező: Tatjana Radišić
koreográfus: Andreja Kulešević
dramaturg: Góli Kornélia
rendezőasszisztens: Szerda Zsófia
rendező: Kokan Mladenović