Hogyan épültek (családi) birodalmak a semmiből?
Sikerstoryk estje - EGY este, HÁROM történet
1. történet: A Zwack család története
2. Történet. A Gerbeaud - Story
3. Történet: Zsidai család története
Október 16. Szerda Ötkert, Zrínyi utca 4.
Az idei évünk egyik legizgalmasabb, legérdekesebb estje lesz jövő szerdán, amikor sikersztoris estünkön újabb állomáshoz érkezünk. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen vendégek érkeznek hozzánk. Jövő szerdai sikersztori esténkre már most nagyon büszkék vagyunk!
Ezeken az estéken olyan történeteket mutatunk be, ahol valaki(k) a nulláról építettek fel birodalmakat, sikertörténeteket. Ez alkalommal olyan három történet következik, ahol ezek az életművek és birodalmak nemcsak felépültek, hanem továbbszálltak generációról generációra.
1. A Zwack család története
1790-ben dr. Zwack, a császári udvar orvosa, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot kínált, mint emésztést elősegítő orvosságot. A legenda szerint az uralkodó azt megkóstolva így szólt: Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak. Innen indult a mesebeli történet.
A vállalat szlogenje és lelkisége- „Csak pozitívan” - annak ellenére megmaradt, hogy nem akármiken mentek keresztül az utolsó 100 évben. A világgazdasági válsággal csaknem tönkrementek, a II. világháború alatt lebombázták a Zwack gyárat is, majd miután a család gyakorlatilag két kézzel építette újjá, a kommunizmus alatt államosították. Zwack Péter (Sándor apukája) szerezte vissza a gyárat a család számára a rendszerváltás környékén, hogy mára újra világmárkává váljon a magyar hungarikum, a híres Zwack Unicum.
Büszkék vagyunk rá, hogy a család és a vállalkozás lelkiségét személyesen Zwack Sándorral ismerhetjük meg.
2. A Gerbeaud - Story
Talán az egyik legszebb és legizgalmasabb feladat az életben, amikor valakinek értékes kincset kell őrizni, sőt tovább nemesíteni. A Gerbeaud bizonyosan az egyik legédesebb és legismertebb gasztronómiai értéke Magyarországnak. Szép ajándék, komoly felelősség és nagy kihívás is egyben egy ilyen üzletet működtetni és a tradíciók őrzése mellett folyamatosan megújulni. A Gerbeaud legenda Kugler Henrikkel kezdődött 160 éve.
családhoz tartozik a Gerbeaud Cukrászdán és Kávéházon kívül a 2 Michelin csillagos Onyx étterem, az Émile- ház (valamint a Cacao - az Émile idén nyitott péksége), egy termelőüzem, a Gerbeaud-catering, hét kávéházi szalon, és az Átrium rendezvényterem a Gerbeaud- házon belül.
A Forbes is címlapon mutatta be a Gerbeaud- storyt, ezt az alcímet adva a történetnek:
„Kockára tették családjuk minden vagyonát, és megmentettek egy márkát...”
A Gerbeaud-t ma Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna vezeti. Egy interjúban így beszéltek a tradícióról és a sikerük egyik titkáról:
„159 év. Ebben annyi erő van, ezt nem lehet kidobni az ablakon. Viszont, ha több százéves recepteket kellene ennünk, komoly bajban lennénk.
Mindenki beszél arról, hogy a tradíciók milyen gyönyörűek. Szerintem csak akkor, ha hozzányúlunk. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor az már történelem. A történelmet meg nem esszük meg.”
3. A Zsidai család története
A Zsidai Csoport története 1982-re nyúlik vissza, amikor Roy szülei, Zsidai Ilona és Péter amerikai tanulmány útjáról hazatérve megnyitották a Budai Vár ikonikus éttermét, a Pierrot-t. A Pierrot sikere a ’80-as évek óta töretlen: hollywoodi sztárok, külföldi énekesek és zenekarok, politikusok és ismert közéleti szereplők kedvenc étterme. A csoport történetének második mérföldköve fiuk, Zsidai Roy csatlakozása volt a céghez pontosan 10 évvel ezelőtt. Zsidai Roy korábban közgazdászként dolgozott a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cégnél és fantáziát látva a turizmusban és a vendéglátásban, 2008-ban a családi vállalkozáshoz csatlakozott.
2008 óta a cégcsoport nem csak további éttermekkel, hanem hotelekkel is bővült Budapesten, de külföldön is jelen vannak, Bécsben és a dél-spanyolországi Marbellán.
A cégcsoporthoz 17 étterem, terasz és kávéház, valamint 2 boutique hotel tartozik:
- Pesten: Spíler Original, Spíler Shanghai, Jamie Oliver’s Pizzeria, ÉS Bisztró, ÉS Deli, Opera Café, valamint a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház teljes gasztronómiája
- Budán: Pierrot, 21 Magyar Vendéglő, Pest-Buda Vendéglő, Pest-Buda Terasz, Baltazár Grill, Jamie Oliver’s Italian, Spíler Buda
- Bécsben: Jamie Oliver Wien - Marbellán: Baltazár Grill, Spíler Beach Club, Black Rose The Bar