BlackJazz koncertek

19:00 Said-Vázsonyi Duó

Berber dallamok és Bach-on nevelkedett szaxofonimprovizációk duóban. A réges régóta Magyarországon élő marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét itthon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi, szakrális, transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának”. Vázsonyi János zenész családba született, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának szaxofon szakára járt, majd a Buddhista Főiskolán folytatott tanulmányokat. Különleges hangszerelési megoldásaival – kürt-szaxofon, orgona-szaxofon – túllép a bevett interpretálási szokásokon, régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása is.

20:00 Elsa Valle & Winand Gábor Acapella Duo

A két különleges zenei egyéniséggel és talentummal megáldott énekest nem kell bemutatni az igényes zenéhez szokott közönségnek, hiszen mindkét művész ismert és elismert alakja nem csak a hazai, de a nemzetközi jazz életnek is. Elsa Valle afrikai gyökerektől átitatott a kubai dallam és ritmusvilággal megédesített hangja találkozik Winand Gábor különlegesen finomra csiszolt melodikus improvizációival, az amerikai jazz Afrikából indulva megkerüli a bolygót és a közép európai fűszereket is magába szívva, felfrissülve ismét találkozik régi önmagával. A két művész csodálatos duóján keresztül együtt felfedezzük a zene horizontjait, megismerjük a szabadságot és a zene által felszabadult érzések, művészetek világát.

A koncertek előtt BlackJazz címmel Sós Gábor grafikusművész kiállítását nyitjuk meg, melyen a koncertre vásárolt belépőjeggyel lehet részt venni.

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!