A perfekcionizmus csapdái

 

Időpont: 2018. Február 19. Hétfő, 18.15

Helyszín: Lurdy Ház 1. emelet

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

 

A maximalistákra jellemző, hogy túl magasra teszik a mércét. Mindenki szeret ‘jól csinálni’ valamit, de ez még nem tesz minket perfekcionistákká. A probléma akkor kezdődik, ha képtelenek vagyunk örülni a teljesítményünknek, vagy úgy érezzük, nem tudjuk olyan jól megvalósítani a törekvéseinket, ahogyan azt elképzeltük.

A perfekcionizmus szóról a legtöbb embernek olyan pozitív és örömteli asszociáció jut automatikusan eszébe, mint a tökéletesség, rend, hibátlanság, kiegyensúlyozottság. Sajnos a perfekcionizmusra való hajlam egyáltalán nem jár együtt a megelégedettség és a hibátlanság érzésével, sőt ennek a szöges ellentétéről van szó. Nagyon komplex jelenségről beszélhetünk, ami több oldalról is megközelíthető: az biztos, hogy a tökéletességre való törekvés csapdái nagymértékű funkciókárosodást okozhatnak az egyének életében, és ez jelentősen hozzájárul az életminőség romlásához.

Előadásunkban áttekintjük a perfekcionizmus egyes dimenzióit, valamint többek között szó lesz arról a kérdésről is, hogy a maximalizmus hátterében vajon a szülői elvárásoknak való megfelelés, vagy gének által meghatározott jellegzetesség áll-e? Végig vesszük azokat a lelki problémákat is, amelyekben a perfekcionizmus tünetei fontos szerepet kapnak, valamint szó lesz a korai jeleiről és a prevenciós, terápiás lehetőségekről is.

Előadónk, Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, neuropszichológus (www.grandio.hu) előadásában többek között az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat: 

-          Mi a kapcsolat a kóros gyűjtögető, a sztárfocista és a rendmániás között?

-          Miért zavaró egyeseknek. hogy valami (pl. a kép a falon, a ruha gallérja, stb.) „nem pont jól” áll?

-          Hogyan hat a szülői maximalizmus a gyermek teljesítményére?

-          Mi a különbség a kóros és az adaptív perfekcionizmus között?

-          Mik a perfekcionizmus korai jelei?

 

Belépő: 1690 Ft

 

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A rendezvényen videó- és fényképfelvétel készülhet.

Elkötelezettek vagyunk környezetünk védelméért, ezért a jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub ... és kitárul a világ!