A borderline személyiségzavar fogságában

 

Időpont: 2018. November 12. Hétfő, 18.30-20.00

Helyszín: Lurdy Ház 1. emelet, 5-ös terem

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14

 

A borderline (Borderline Personality Disorder - BPD) egy rendkívül összetett személyiségzavar. Erre utal elnevezése is: „határeseti személyiségzavar” - mivel a tünetek között egyaránt találhatunk neurotikus és a pszichotikus jellemzőket is, melyeket nem lehet élesen elkülöníteni egymástól.

 

A borderline személyiségzavar gyakorisága folyamatosan nő a népesség körében. Főként szélsőségesen heves, kiszámíthatatlan hangulatingadozással, önkárosító tünetekkel jellemezhető személyiségzavarról beszélünk, ami egyaránt megnehezíti mind a borderline, mind a környezetében élők életét. Időnként kedves és megnyerő, máskor pedig elviselhetetlenül indulatos, követelőző és agresszív. Hol halálosan szereti, hol gyűlöli ugyanazt az embert.

 

A BPD tünetei általában kiskamaszkorban kezdenek el jelentkezni, sokszor a szülök és a környezet nem kezd el időben gyanakodni, mivel a fiatal megváltozott viselkedését a kamaszkori identitás-keresésnek / válságnak tulajdonítják. A BPD összetettsége miatt számos tünetet produkálhat, pl. hangulatzavarok, identitás zavar, viselkedéses problémák, önkárosítás, problémák a szociál kapcsolatok fenntartásában és kialakításában. Ezek a tünetek mélyen rögzülnek, így a változtatás is nagyon nehéz és hosszú időt ölel fel. Az előadásban a borderline személyiségzavar tüneteiről fogunk beszélni, a korlefolyásról, felismeréséről, illetve a különböző pszichológiai módszerek gyógyító hatékonyságáról; valamint arról, hogy a BPD-és személy környezete, hogyan tudja támogatni őt a sikeres változásban. 

 

Előadónk, Hollósy-Vadász Gábor pszichológus (www.hollosyvadaszgabor.hu) előadásában az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:

 

-       A közbeszédben egyre gyakrabban lehet hallani a borderline kifejezést, de mit is jelent ez valójában, mire utal?

-       Hogyan alakul ki a borderline személyiségzavar?

-       Hogyan érzékelik a környezetüket és önmagukat?

-       Mik a tipikus tünetei, mely jelek adnak okot gyanakvásra? Miről ismerhető fel?

-       Mit tehetünk, ha egy hozzánk közel álló személyt BPD-vel diagnosztizáltak?  

-       Hogyan gyógyítható a borderline személyiségzavar?

 

Belépő: 1990 Ft 

 

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

/A jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni./

 Be Smart Klub és kitárul a világ!