• § • X. Jubileumi Arsboni Lawtech meetup • § •

2019. április 10.

“Más a szó, ha mondod, más, ha hallgatod”

vajon megértheti-e valaha a gép az embert?

Tizedik meetupunkon a jog és a nyelv viszonyáról beszélgetünk. Jogászként kulcsfontosságú annak megértése, hogy az általunk használt jogi kifejezések jelentése hogyan alakul ki és alakul át: a “törvény betűje” ugyanis a Magyar Közlönyben való kihirdetéskor nem ugyanazt jelenti, mint öt évvel később: a bírói gyakorlat, más jogszabályok, de akár a köznapi nyelv változása is módosíthat a leírt mondatok értelmén.

A kérdés csak bonyolódik, amikor egy másik nyelven íródott jogszabályt, vagy szerződést vizsgálunk, hiszen ekkor a szavak mögött eltérő jogrendszerek és jogi kultúra állnak.

És hogy hogyan kapcsolódik mindez a jogi innovációhoz?

A szótárak új generációja már nem csak szinonimákat sorol föl, hanem megadja az adott kifejezések kontextusát is. A jövő jogi fordítórobotjainak pedig olyan tanulóalgoritmusokra van szüksége, amely a szavakból jelentést képes leszűrni.

Vajon megértheti-e valaha egy robot az embert? Lefordíthat úgy egy jogi szöveget, hogy annak jogi jelentése azonos legyen? Ezek a kérdések alapjaiban határozzák meg a jogi szakma jövőjét.

Legyél te is Lawtech-tesztelő!
A TransLegal újgenerációs szótára a meetupon mutatkozik be először Magyarországon!

Akár rutinos meetup-látogató vagy, akár először jönnél, sok szeretettel várunk tizedik, jubileumi meetupunkon! Ünnepeld velünk közösen lawtech projektünk első mérföldkövét, ez a Te sikered is, hiszen nélkületek nem juthattunk volna el ehhez a jubileumhoz!

A különleges alkalomra való tekintettel a meetup után egy elegáns fogadás keretében fogunk koccintani az elmúlt másfél év sikereire!