Moho sapiens, avagy az evés lélektana

Időpont: 2019. Május 06. Hétfő, 18.30
Helyszín: Lurdy Ház 1. emelet
Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Még sohasem volt ilyen kövér az emberiség, mint ma. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, holnap még kövérebb lesz, még 50 év, és mindenki rémesen el fog hízni! De vajon miért eszik-iszik akkor is az ember, ha éppen le szeretne fogyni, és sem nem éhes, sem nem szomjas?

Az élelmiszerek bőséges elérhetősége, valamint a mozgásszegény, kényelmi életmód vezetett a világméretű elhízáshoz. Ráadásul az életmódbéli változás találkozott az öröklött túlevés hajlamával.

Az állandó éhínségben edződött Moho sapiens túlélését segítette, ha az egyedek sok kalóriát voltak képesek tartalékolni, amikor éppen volt mit enni. Fajunk megtanulta, hogy a kríziseket éhínség követi. Az utóbbi években is mindenféle krízis előfordult, csakhogy az éhínség – sokak számára - elmaradt, sőt tartós és tömeges bőséggel párosultak a családi, politikai, gazdasági, meteorológiai és mindenféle krízisek. Az adaptációs mechanizmus viszont nem változott: a túlélés módja az evés, amikor van mit.

Dr. Forgács Attila a tömeges elhízás és a kényszeres fogyásvágy evolúciós és társadalomlélektani okait járja körül előadásában. Felhívja a figyelmet a média - evésre vonatkozó - double bind üzeneteire, valamint azokra az információtechnikákra melyekkel tartósan és tömegesen lehetne csökkenteni az elhízást.

 

Előadónk, dr. Forgács Attila gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus előadásában többek között az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:

-       Miért vagyunk éhesek? Honnan ered az éhségérzet?

-       Miért eszik az ember, akkor is, ha nem éhes?

-       Ki eszik bennünk?

-       Miért nem lehet tartósan lefogyni?

-       Hogyan lehetne sikeresen fogyni?

 

Belépő: 1990 Ft
Helyszíni belépő (a szabad jegyek függvényében): 2500 Ft 

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A rendezvényen videó- és fényképfelvétel készülhet.

Elkötelezettek vagyunk környezetünk védelméért, ezért a jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub és kitárul a világ!