31. THEALTER plusz – Vendégünk a Szentendrei Teátrum:
Forte Társulat – Szkéné Színház – Szentendrei Teátrum: Misima Jukio: Az égő ház
fizikai színház

Egy szerelmespár legyezőt cserél. / Egy fiú szerelmes lesz mostohaanyjába. / Két bolti eladó átveri főnökét. / Egy apa nem látja, hogy családja szétesőben.
A Forte Társulat legújabb bemutatója Misima Jukio négy egyfelvonásos darabjából készült: Az elcserélt legyezők, A világítótorony, Ízletes méreg és Az égő ház.
Misima Jukio (1925-1970) a 20. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, Nyugaton is ismert alkotója. Drámáiban összeütköznek a nyugati és keleti értékek, középkori történetek hősei a második világháború utáni Japán utcáin találják magukat, miközben egyértelművé válik, hogy a hagyományos japán családmodell már a múlté. Misima darabjai vészjósló üzenetek és kíméletlen látleletek – mindemellett rámutatnak arra, hogy az emberi lélek mélyén kontinenstől, kultúrától és korszaktól függetlenül ugyanazok a szenvedélyek égnek.
Az elcserélt legyezők másodszor kerül színre az 1995-ös, Radnóti Színházban tartott magyarországi ősbemutató óta – ezúttal viszont új fordításban találkozhat vele a közönség. Az Ízletes méreg 1997-ben Debrecenben Édes méreg címen került bemutatásra. A másik két darabnak ez a magyarországi ősbemutatója.

Szereplők:
Az elcserélt legyezők
DZSICUKO, festőnő – Földeáki Nóra
HANAKO, őrült lány – Nagy Katica
JOSIO, a férfi – Widder Kristóf

A világítótorony
ISZAKO, feleség – Földeáki Nóra
JÚKICSI, férj – Fehér László
NOBORU, Júkicsi fia – Horkay Barnabás
MASZAKO, Júkicsi lánya – Nagy Katica
DZSUNKO, Maszako barátnője – Widder Kristóf

Ízletes méreg
RASZPUTYINOV, a régiségbolt tulajdonosa – Pallag Márton
KEITH, segéd - Fehér László
CHIZ, segéd - Widder Kristóf

Az égő ház
CSIJOKO, feleség – Földeáki Nóra
DAIRI TEIDZSIRÓ, férj – Pallag Márton
CSIKAKO, a lányuk – Nagy Katica
MORIJA, albérlő – Fehér László

A világítótorony és Az elcserélt legyezők fordítója Cseh Dávid, az Ízletes méreg fordítója Pinczés István, Az égő ház fordítói Szilágyi Andrea és Cseh Dávid.
Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszletkivitelezés: Vati Tamás
Fény: Payer Ferenc
Produkciós vezető: Láposi Réka
Rendező: Horváth Csaba

“Semmi újat nem árulok el, ha elmondom, hogy a test és a vele folytatott játék érdekelt. Mindegyik történetben nagyon erősen érződik a fizikum, a testiség. A karakterek lefojtott, fegyelmezett érzelmei rendkívül inspirálóak, mindezt pedig nagyon jól ki lehet fejezni a test segítségével. Persze semmiféle tradicionális japán, illusztratív színházat nem csinálunk belőle, mert ahhoz nem értünk, ugyanakkor hangulatában, fogalmazásmódjában közel áll a Forte színházi nyelvéhez.”
Jászay Tamás: Fegyelem és érzelem - Beszélgetés Horváth Csabával, revizoronline.com

Az előadás bemutatója augusztus 25-én volt a szentendrei MűvészetMalomban, budapesti bemutatója szeptember 10-én lesz a Szkénében, ezt követően érkezik Szegedre, a Régi Zsinagógába.

Támogatók: EMMI, EMET

https://www.fortecompany.hu, https://www.facebook.com/fortecompany

18 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 110 perc (szünet nélkül)

Fotó: Szentendrei Teátrum/Deim Balázs

------------------------------------

31. THEALTER plusz – Vendégünk a Szentendrei Teátrum
31. THEALTER plusz programunkban ezúttal a Szentendrei Teátrum friss és izgalmas koprodukciós bemutatóiból mutatunk be egy csokorra valót: három nagyon különböző, de egyaránt figyelemre méltó előadásra várjuk a színházbarátokat a Régi Zsinagógába. A Szegeden is közkedvelt Forte Társulat legújabb, Misima Jukio négy egyfelvonásosát újrafogalmazó produkciójával tér vissza, melyet Horváth Csaba állított színpadra. A Manna Produkció két előadása is vendégünk lesz: a Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darab ősbemutatójában koprodukciós partnerekként működtünk közre, az előadás szereplői között Fekete Ernőt, Fekete Ádámot és Samudovszky Adriánt láthatják viszont a szegedi nézők, a produkció rendezője a frissdiplomás Dohy Balázs. Dennis Kelly – a korábban Szegeden is látható 23 perc című monodráma szerzője – feszültséggel teli kamaradrámája, az Árvák szereplőit Lovas Rozi, Lengyel Tamás és Molnár Áron formálják meg, a magyarországi bemutató rendezője Horváth János Antal.