Divadlo Commedia Poprad (SK): Az alvó

Szereplők: Vladimír Benko, Michal Novák, Dušan Kubáň
Írta és rendezte: Vladimír Benko

Az előadás Martin Kukučín Neprebudený (Az alvó) című elbeszélésének színpadi adaptációja. A tragikus, de emberséges, finom humorral átszőtt darab a szerelmes libapásztorról, Ondráš Machuláról szól, aki éretlen lelkivilága miatt képtelen megvédeni magát a világ könyörtelenségével szemben.

Martin Kukučín (1860-1928) szlovák próza- és drámaíró, publicista, a szlovák realista széppróza legfontosabb alakja, a modern szlovák próza megalkotója. Polgári foglalkozását tekintve orvos, irodalmi munkássága 1883-ban novellák írásával indult, ezekben visszatér fiatalkora helyszíneihez és szinte fényképhez hasonló pontosságú képet ad a falusi életről és a paraszti gondolkodásról. Ház a domboldalon című művével megalapozta a falusi regény hagyományát. Korai munkáit a történetek groteszk-humoros stilizálása jellemezte, de az első világháború utáni műveit a tragikus-nosztalgikus hangnem és az egzisztenciális aggodalmak jellemzik saját nemzete és az emberiség sorsával kapcsolatban. Kukučín munkásságát az emberbe vetett hit jellemzi, noha sajátos, csípős humorral örökítette meg a szlovák falu népét, vagy éppen kritizálta a társadalmi körülményeket. Irodalmi munkássága túlmutat a nemzeti irodalmon, műveit számos nyelvre lefordították. Nevét egy aszteroida és több egészségügyi intézmény is őrzi Chilében, ahol a Nemzetközi Vöröskereszt orvosaként tevékenykedett.

A Divadlo Commedia Poprad vendégjátékának szervezője a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat.
25 évvel ezelőtt alakult meg a Szegedi Szlovákok Egyesülete. A szervezet elsődleges célja, hogy összefogja a városban élő szlovákokat, anyanyelvi programokat szervezzen nekik, bemutassa a magyarországi szlovák kultúrát és természetesen a régióban található szlovák közösségekkel (Románia, Szerbia) is szoros kapcsolatot tartson, valamint az anyaországi kulturális kapcsolatokat is ápolja. Az egyesület az elmúlt negyedszázad alatt számos anyaországi honismereti tanulmányutat is megszervezett. A tagok egy szarvasi szlovák színházi fesztiválon fedezték fel a poprádi Commedia Színházat. Előadásuk olyan hatással volt a nézőkre, hogy azóta az anyaországi táborok során az egyesület rendszeresen meghívja a társulatot.
Most zajló születésnapi rendezvénysorozatunk záró programja lesz a társulat szegedi bemutatkozása. Szeretnénk, ha egyéni hangvételüket, sajátos keserédes humorukat, a kiváló színészi játékot és az egyedi, népies és egyben modern feldolgozásmódjukat az alföldi szlovák közönség és a szegediek is megismernék, és ezzel együtt egy szlovák klasszikus szerző művével is megismerkedjenek. A közép-európai faluban történteknek minden rezdülését ugyanúgy értik itt az Alföldön, mint a Magas-Tátrában.

A poprádi Commedia Színházat 1968-ban alapították. Az amatőr társulat egyedi szerénységgel tesz fel a nézőknek fontos kérdéseket és mutat rá problémákra, de válaszokat is ad, miközben nem erőszakolja ránk a világról, az életről, az emberről alkotott nézetét. A tagok mentalitása a komédia műfajához vezette őket, amivel nemcsak sok nézőt vonzanak, de a kritikusok szerint gondolkodásra is késztetik őket. A társulat a dramaturgiát és a kiváló színészi alakítást helyezi előtérbe, a tagok jelentős színészi tapasztalattal rendelkeznek, nem csoda hát, hogy spontán és lelkes játékuk kivételes élményt nyújt. Vlado Benkónak, a társulat dramaturgjának és rendezőjének köszönhetően mára a csoport több szlovákiai ősbemutatót is színpadra vitt. Annak ellenére, hogy repertoárjuk java komédia, szívesen játszanak drámát és tragikomédiát is. Állandó résztvevői a szlovák amatőr színházi fesztiváloknak, gyakran mutatkoznak be a külhoni szlovák közönségnek, és rendszeres fellépnek nemzetközi amatőr színházi fesztiválokon is. Szegeden először láthatjuk őket.

Az előadás szlovák nyelven, magyar felirattal lesz megtekinthető.

Támogató: Magyarország Kormánya, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítvány

www.commedia.sk, www.facebook.com/CommediaPoprad

www.szegediszlovakok.hu

15 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 60 perc

Fotó: Rišo Gerényi