Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - a kutyalélek rejtelmei

 

Időpont: Az előadás 2021. szeptember 26. éjfélig elérhető, és korlátlanul megtekinthető.

Helyszín: Webes közvetítés (az előadás linkjét a jegyvásárláskor kapott e-mailben találod az egyedi jelszavaddal)

Élvezd otthonod kényelméből a Be Smart Klub előadásait! Miért maradnál le izgalmas pszichológiai előadásunkról, ha most weben keresztül közvetítjük Neked; és szeptember 26. éjfélig korlátlanul vissza is nézheted - akár családtagjaiddal, barátaiddal. Bárhol, bármilyen eszközről.

Az ember több tízezer éve él együtt egy különös, szociális ragadozóval, a farkasból lett kutyával. Az együttélés hosszú ideje alatt nagyon sok ismeretet halmoztunk fel a kutyákról. Ezek egy részét jól megírt gyakorlati kutyakönyvekben olvashatjuk, más részét a szájról szájra terjedő elbeszélések, anekdoták, hiedelmek őrzik, és csak egészen kicsi hányaduk került be a tudományos szakirodalomba. Ha az ember belenéz a kutyákról szóló gyakorlati vagy elméleti munkákba, azt látja, hogy nagyon sokat írnak a kutya tenyésztéséről, tartásáról, kiképzéséről, az egyes fajták tulajdonságairól, de a viselkedésükről, a kutyaelme működéséről alig tudhatunk meg valamit.

Az ELTE Etológiai Tanszéke közel 20 éve folytatja a kutyaelme kutatásait Prof. dr. Csányi Vilmos vezetésével. Előadása nemcsak a kutyákkal barátkozó embereknek érdekes; válaszokat adhat számos, az ember saját viselkedésének evolúciójával kapcsolatos kérdésre is. Amikor az ember közösségekben kezdett élni, sajátos ökológiai fülkét alakított ki, amelyben a legfontosabb szereplők az embertársak voltak. Együtt számtalan feladatot képesek voltak megoldani és ez vezetett a modern technológiai társadalmakhoz. A farkas néhány tízezer éve csatlakozott az emberhez, átalakult, kutya lett belőle és értékes tagja az ember által kialakított ökológiai fülkének. Az emberi viselkedés korai evoluciójáról semmiféle adatunk nincsen, de a kutyák hasonló utat jártak be és ennek tanulmányozásával következtethetünk arra, hogy maga az ember hogyan alakult ki. A kutyák képesek hozzánk erősen kötődni, kifejlődött a szociális megértésük, utánoznak bennünket, segítenek közös feladatokban és nagyjából egy 2-3 éves embergyerek szintjén gondolkodnak. Tehát a „kutyák szőrös gyerekek” nem csak egy hangzatos cím – kutatási eredmények támasztják alá.

Ezen a különleges estén előadónk, Prof. Dr. Csányi Vilmos akadémikus, biológus, etológus professzor mesél nekünk közérthető nyelven, érdekes anekdotákkal tarkítva a kutyalélek rejtelmeiről, hogy jobban megismerhessük szőrös kis kedvenceinket!

Előadás megtekintésének menete:
1.    Vásárold meg a jegyed!
2.    Kattints a visszaigazoló e-mailben kapott egyedi linkre! Nézd akár laptopról, mobiltelefonról, vagy tabletről az előadásunkat.
3.    Írd be a visszaigazoló e-mailben kapott egyedi jelszavadat!
4.    Élvezd a Be Smart Klub előadást otthonod kényelméből!
5.    Nézd vissza az előadást korlátlanul szeptember 26. éjfélig, bárhol, bármikor!

Be Smart Klub és kitárul a világ!