Idén is megrendezésre kerül a Budapesti Pszichológiai Napok – Pszinapszis, Európa egyik legnagyobb, kizárólag önkéntesek által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye.

A pszichológia különböző területeit érintő szakmai előadásokkal, interaktív műhelyfoglalkozásokkal és kulturális programokkal várjuk látogatóinkat 2019. április 5-7. között az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Idei főcímünk: csend:élet

Idei főcímválasztásunkkal azt a tökéletes egységet helyezzük középpontba, amely a csend révén ragadja meg az élet lényegét. A véletlen folyamból kihalász egy mozzanatot, ami képes megmutatni a szemlélőnek az ábrázolt momentum esszenciáját és teljességét. A központozással való játék nemcsak a két fogalom közötti kibékíthetetlennek tűnő ellentétet emeli ki tehát, hanem az osztást is implikálja. A szót egy törtté alakítja, amelynek számlálója a csend, nevezője pedig az élet. Egyik egy bizonyos részét alkotja a másiknak, együtt léteznek, hullámokban követik egymást. Néha az előbbi, néha az utóbbi bizonyul többnek. Napjaink lendületes forgatagában időnként arra van szükségünk, hogy szimbolikusan letekerjük az élet hangerejét. Máskor pedig, igazán fontos pillanatokban az élet maga akasztja el szavainkat és árasztja el zsigereinket. A lélek tanulmányozása, a pszichológia ahhoz ad segítséget, hogy megtanuljunk a kettő harcából egy ritmikus koreográfiát alkotni, kiszínezni egy monokróm festményt, dallamíveket összekapcsolva zeneművet komponálni, végül pedig megtalálni azt a pontot, újahol lelazítjuk húrként feszülő izmainkat, letesszük az ecsetet és beszúrjuk a jelentőségteljes szünetet. Hagyjuk, hogy szavak nélkül meséljen rólunk a megszerkesztett valóságunk. Ez a pont a csend:élet.

A Pszinapszis idén arra a jelenetre irányítja a reflektorlámpa fényét, amelyben a két részlet egy olyan egészt alkot, ami több, mint az alkotóelemek összege.

További részletek az eseményről: www.pszinapszis.com